Inaugurat el tram de la via verda d’Arbeca a la Fortalesa de Vilars per la banqueta del Canal d’Urgell

Foto: CGRCU.

Arbeca ha inaugurat aquest diumenge un tram de via verda seguint el recorregut del Canal d’Urgell amb el propòsit de recuperar la banqueta arbrada del Canal, al seu pas per la localitat. Es tracta d’una via verda que uneix la vila amb la Fortalesa dels Vilars seguint el recorregut del Canal.

El tram que s’ha recuperat comença a l’antiga casilla situada al davant de l’Avinguda del Canal i arriba a la casilla de Vilars. Per a fer-ho possible l’Ajuntament d’Arbeca hi ha destinat fons propis per a dur a terme la seva plantació i manteniment, en tres hiverns en jornades de participació ciutadana s’han plantat 354 arbres, dels quals 95 son roures, 131 freixes de fulla petita i 128 lledoners.

Una part rellevant d’aquest tram de via verda és la recuperació de les passarel·les que antigament hi havia al davant de les dues casilles. Una recuperació que ha estat possible gràcies a la cessió en precari que ha efectuat l’Ajuntament de Lleida d’una passarel·la mòbil de vianants del parc de la canalització del riu Segre que estava en desús. Aquesta s’ha aprofitat per a fer les noves passarel·les que uniran els marges del canal d’Urgell.

Aquesta via verda ha estat possible gràcies a la col·laboració i suport dels Canals d’Urgell que a la darrera plantada ha aportat 80 lledoners. A l’acte d’inauguració hi va assistir el president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, que va felicitar el municipi per fer possible el projecte així com a les administracions que hi han col·laborat. “Esperem que aquesta actuació sigui un mirall per a la resta del territori i entre tots puguem anar desplegant aquesta infraestructura verda de 325 quilòmetres al voltant dels Canals d’Urgell en els propers anys, juntament amb la modernització de la nostra zona regable” va afirmar, en referència al projecte mediambiental paral·lel a la modernització del Canal d’Urgell i que preveu la via verda més llarga d’Europa.

Aquest any es commemora el 160 aniversari del reg de la primera finca del Canal d’Urgell. En aquest marc temporal un dels projectes estratègics de país és la modernització dels Canals d’Urgell. El canal fou construït ara fa 160 anys, rega 75.000 hectàrees, subministra a més de 300 indústries agroalimentàries, a més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i 500 masies aïllades.

La infraestructura hidràulica més important de Catalunya es troba en ple procés de modernització. Del reg a manta actual es passarà a un regadiu intel·ligent, que permetrà regar des del mòbil. En un context de creixement de la població i de falta d’aigua, un regadiu més eficient permetrà crear més varietat de cultius i fer-los més rendibles. A la vegada és el context ideal per la creació de noves indústries, més llocs de treball i en definitiva, una oportunitat per frenar el despoblament.

La Modernització dels Canals d’Urgell garantirà l’autosuficiència alimentària i garantirà la reserva hídrica del país per evitar episodis de manca d’aigua. "És per aquest motiu que aquest és un projecte estratègic de país que no podem finançar només els regants perquè reportarà un benefici que va més enllà del propi", va dir Ros. Implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne l’ecoturisme.

El projecte de la modernització del regadiu està lligat, però, a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen al voltant dels Canals d’Urgell per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d’Europa.