Inicien una excavació arqueològica al jaciment de Santa Coloma d’Àger per apropar-se a les comunitats rurals de la Vall entre els segles V i XI

Redacció | Foto: Ajuntament d'Àger

El jaciment arqueològic de Santa Coloma d’Àger, ubicat sota el camí del Coll d’Ares, serà el protagonista d’una nova excavació arqueològica, que es durà a terme del 5 al 16 de setembre, i anirà a càrrec del grup de recerca en arqueologia agrària de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els i les professionals que treballaran en aquest jaciment volen conèixer tot allò que té a veure amb la producció agrària, l’alimentació i la salut dels individus que van viure a la Vall d’Àger entre els segles V i XI.

L’excavació, dirigida per l’arqueòleg i professor de la UAB Jesús Brufal, i per dues arqueòlogues de la mateixa universitat, comptarà amb la participació de tres estudiants d’arqueologia, que durant onze dies s’aproparan a la vida de les comunitats rurals que van viure a Àger entre l’Antiguitat Tardana i l’Alta Edat Mitjana.

En concret, els treballs tenen l’objectiu de reprendre el sondeig que es va iniciar el 2015, en el qual es van identificar diversos sarcòfags amb individus enterrats, així com arquitectura que podria estar relacionada amb el que es creu que fou una basílica paleocristiana, descoberta als anys vuitanta i que avui es troba ubicada en aquest mateix indret.

D’aquesta manera, els professionals volen resseguir aquests murs que es van trobar, a la vegada que volen estudiar el món funerari de l’antiguitat, a través de les restes humanes trobades als sarcòfags. Per fer-ho possible, es duran a terme diversos estudis de bioarqueologia i d’arqueologia funerària.

A mesura que es vagin fent les troballes, els i les arquitectes implicats en la recerca programaran diverses activitats per al públic general, amb la finalitat que el veïnat de la zona pugui conèixer els treballs que s’hi estan fent i tot allò que s’ha descobert amb aquesta excavació. Les dates d’aquestes activitats es donaran a conèixer en els pròxims dies, en funció del ritme de l’excavació, de les troballes que s’hi duguin a terme i de la climatologia.