Instal·len dispositius de radioseguiment a dos polls de duc nascuts a les Garrigues

Fa un mes i mig que una càmera retransmetria en streaming els primers dies de vida de cinc polls de duc als secans del pla de Lleida. Ara, que ja han sortit del niu, dos d’ells porten un dispositiu de radioseguiment.

Tècnics de Birding Natura, entitat dedicada a la conservació, amb la col·laboració i suport del Parc Natural de Mas de Melons, dels Agents Rurals i del MITECO, han realitzat el marcatge i alliberament d’aquests exemplars en el marc d’un projecte de conservació del duc de Birding Natura i Endesa.

El geolocalitzador instal·lat permetrà estudiar el seu comportament durant un any, registrar dades i informació que han de permetre definir accions per contribuir a la preservació de l’espècie. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en el duc són degudes a causes no naturals, com la persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions, electrocucions, etcètera.

Així, si a través de la càmera que retransmetia en directe els seus primers dies de vida es va poder veure com creixien. Ara, es podrà saber com s’espavilen fora del niu, per on es mouen, quins hàbits adquireixen, etcètera.

Així, els dos polls de major edat del niu porten ara un dispositiu de seguiment remot que disposa d’un mòdul GPS i un sistema d’alimentació mitjançant una bateria que té autonomia per un any. És com una petita motxilla que, amb una periodicitat diària, descarrega les dades en un servidor i també les conserva emmagatzemades. La informació obtinguda ha de permetre elaborar informes on quedarà reflectida l’activitat diària, evolució i incidències dels exemplars a través de gràfiques, taules de dades i mapes, per finalment extreure’n les conclusions oportunes.

Durant dos mesos, s'ha pogut seguir en directe a través d'aquest enllaç com creixien, juntament amb els seus tres germans, gràcies a la càmera instal·lada dins del niu en el marc d’aquest projecte que ara finalitzat la retransmissió. Fins a 2.000 visites va registrar el web durant el seu període de funcionament, i és que poques experiències anteriors es coneixen de monitoratge d’un niu de duc.

A més, s’ha donat l’excepcionalitat de què els cinc polls han tirat endavant, un fet extraordinari a causa de la quantitat de recursos alimentaris disponibles a la zona, que són bàsicament conills. El fet que es tractés d’un niu tan pròsper, va fer que es convertís, també, en niu d’acollida. Així, fa un parell de setmanes, hi van afegir un sisè poll provinent del Centre de Fauna de Vallcalent que havia estat rescatat d’un niu que havia quedat desatès. Aquesta tècnica anomenada fostering, és habitual en projectes de biodiversitat, i la bona marxa d’aquest niu va possibilitar que esdevingués un niu d’acollida.