Interior demana la màxima col·laboració ciutadana davant l'elevat risc d'incendis

Incendi Ser?s
photo_camera Incendi Ser?s

Redacció | Foto: Arxiu.

El Departament d’Interior demana la màxima col·laboració ciutadana davant l’episodi de temperatures extremes que es preveu per als dies vinents, i també per l’elevat risc d’incendis forestals.

Protecció Civil de la Generalitat va activar diumenge el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor per la previsió de temperatures extremes a partir del passat dimarts i que s’allargaran tota la setmana.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va determinar l’inici d’un episodi d’onada de calor el dimarts i que tindrà una durada de diversos dies. També es preveu vent a les hores centrals del dia, que s’anirà reforçant amb els dies, i amb unes nits amb vent de terral i temperatures elevades. A més, es preveu una humitat relativa elevada, que generarà sensació de xafogor. La combinació de vent, elevades temperatures i manca de precipitacions genera l’escenari preocupant d’alt risc d’incendi. 

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància d’hidratar-se molt sovint i evitar fer esport intens a les hores de més calor. Es recomana que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. També demana a la població extremar les precaucions en les activitats prop de zones boscoses, i que si s’observen columnes de fum o indicis d’un foc forestal truquin al telèfon d’emergències 112.

Des de Protecció Civil també es recorda que està prohibit fer foc o executar activitats de risc prop del bosc com poden ser: generar i cremar restes vegetals; llançar petards o coets; fer treballs que generin guspires; fer fogueres o utilitzar barbacoes sense mataguspires.

Quant als conductors, es recorda també que està prohibit llençar burilles enceses ni llumins encara que semblin apagats, ni caminant ni per la finestra del cotxe. El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.

Hi ha 18 comarques en nivell 2 de Pla Alfa per perill alt o molt alt d'incendi forestal a Catalunya. En concret, les comarques de les Terres de Lleida són l'Alt Urgell, Pallars Jussà, l'Urgell, Noguera, Segarra i el Solsonès. L’activació del nivell 2 del Pla Alfa pot suposar la suspensió o regulació d’algunes activitats que comporten un perill alt d’incendi.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa del Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.