JARC mobilitzarà més de 200 persones el 20M a Madrid en defensa del camp

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya fa una crida a mobilitzar-se i sumar-se al moviment “20M Rural, Junts pel Camp”. Per tal de facilitar l’assistència a la manifestació que tindrà lloc a la capital el 20 de març, l’entitat ha organitzat un viatge que sortirà dissabte 19 de març amb autocar des de Lleida. Es preveu que diumenge el 20M aplegui més de 200.000 persones.

Joan Carles Massot, president nacional de l’entitat, explica per què és tan important adherir-s’hi, més encara en el context actual en el qual el conflicte bèl·lic a Ucraïna torna a posar en relleu la importància de la sobirania alimentària. “Volem pagesos i ramaders que continuïn als seus pobles produint aliments per a tots i totes. Així mateix, instem al govern espanyol a modificar les seves polítiques per preservar el món rural en risc de desaparèixer.”

Amb aquest objectiu l’organització ha demanat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que activi mesures excepcionals per pal·liar els efectes de la guerra, reduir la pressió fiscal i injectar liquiditat al sector agrari. També sol·licita que s’avanci la bestreta de la PAC, i s’allarguin les carències i els terminis dels préstecs Covid i altres mesures per donar suport als productors, garantir la producció d’aliments i evitar una crisi social. L’entitat destaca que caldria establir préstecs a fons perdut, per garantir liquiditat de forma immediata. Per altra banda, entre els canvis estructurals JARC considera essencial la flexibilització del pacte verd i de la normativa de fertilització orgànica, i una política agrària comuna més enfocada a la producció. 

Un manifest signat per COAG i JARC, i altres organitzacions amb representació estatal i entitats vinculades al món rural, recull les principals preocupacions i reivindicacions del moviment, com la situació del medi rural en risc de despoblament, afectat per un dèficit de serveis públics i privats.

 L’organització va enviar una moció en defensa del món rural i  el sector agrari, perquè ajuntaments, Consells Comarcals, les quatre diputacions, Associacions de Defensa Vegetal (ADV), Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) i Comunitats de Regants s’adhereixin al front comú. Segons l'entitat, s'està obtenint una resposta positiva i cada dia s’hi sumen noves entitats.

La Fira de Sant Josep també han volgut sumar-se a les reivindicacions de #juntspelcamp i com a acte de suport a la manifestació, dos representants de JARC llegiran el manifest el mateix 20 de març a les 11 h, davant l’estand de l’organització agrària a la Fira de Mollerussa, comptant amb presència de Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i president de la fira.