Jordà anuncia a l'entorn d'uns 40 MEUR en ajuts per als productors, cooperatives i centrals afectats per les gelades

Salvador Miret (ACN).

El Govern destinarà al voltant d'uns 40 milions d'euros en ajuts als productors, cooperatives i centrals per pal·liar les pèrdues provocades per les gelades de principis d'abril, segons ha explicat la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. En aquesta partida no s'inclouen els préstecs que també preveu habilitar el Govern per als afectats.

Per la seva banda, el Ministeri d'Agricultura hauria d'aportar la mateixa quantitat per finançar aquest pla de xoc, tal com preveu l'acord assolit pel Departament amb Unió de Pagesos, JARC i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). Jordà també ha declarat que el Departament treballa amb Agroseguro per millorar l'assegurança agrària amb vista a l'any vinent. També ha mantingut trobades amb el govern de l'Aragó en el mateix sentit per sumar esforços en aquesta reivindicació, ja que aquest territori també ha patit l'afectació de les gelades.

Jordà ha assenyalat que aquest ajut és '"històric" i "el més important per al sector en què contribueix Acció Climàtica" i que l'objectiu és "donar resposta a totes aquelles persones que han patit aquesta gelada, que va ser generalitzada". "Des dels principis d'abril hem esmerçat tots els esforços i hem buscat recursos arreu, també en altres departaments, tenim aquest acord que és el més rellevant de fa dies que està tancat i hi haurà aquestes ajudes", ha indicat. "S'estan acabant de tancar els serrells per ser ràpids perquè les ordres siguin prou diligents i puguem donar resposta al sector", ha afegit la consellera.

Tot i això, Teresa Jordà ha remarcat que "allò que és assegurable no és indemnitzable" però ha reconegut que "el que ha passat amb aquestes gelades històriques ens ha posat en unes tessitures molt concretes en què haurem de donar cabuda". "Com a país no ens podem permetre perdre ni un pam de terra conreable i això és el que es pretén amb aquests ajuts", ha afegit.

Seran al voltant de 40 milions d'euros en ajuts, una xifra que s'ha d'acabar de tancar, per a productors, centrals i cooperatives que han patit afectacions per les gelades de principis d'abril. A banda, el Govern també preveu habilitar préstecs per als afectats. Aquest pla de xoc per als sectors de la fruita dolça i l'ametlla acordat per Acció Climàtica amb Unió de Pagesos, JARC i la FCAC preveu que el Ministeri d'Agricultura faci també la mateixa aportació, al marge de les assegurances agràries. En aquest sentit, la consellera ha dit que ja ho ha traslladat al ministre Luís Planas i que "el Ministeri d'Agricultura ho està treballant".