Jordà reclama l'aigua que sobri al modernitzar el Canal d'Urgell

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà ha assegurat que en aquest país hi ha coses molt urgents des de fa molts anys, “i tot no ho arreglarem en dos dies”, responent a la pregunta de l’inici de les obres de modernització dels Canals d’Urgell. Jordà ha destacat que en aquesta actuació hi ha dos actors que ja fa temps que estant d’acord i falta un tercer actor per poder avançar en la modernització, referint-se al Misisteri d’Agricultura.

Jordà ha insistit en el fet que ha d’existir un compromís per part de tots els agents implicats en la modernització, de garantir que els excedents d’aigua resultant de la modernització del Canals d’Urgell s’utilitzaran a Catalunya. La consellera considera que si el projecte el paga el país, cal tenir "totes les garanties que es disposarà de l'aigua sobrant, ja que es tracta d'un bé finit i d'una qüestió d'extrema responsabilitat".

Teresa Jordà ha clausurat aquest dijous la Jornada Reg i Futur que organitza la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), que s’ha celebrat al Teatre L’Amistat de Mollerussa, en el marc dels actes de la 150a Fira de Sant Josep.

La consellera d’Acció Climàtica ha explicat que des del Govern estan “compromesos amb la tan necessària modernització del regadiu del Canal d’Urgell”. La modernització del canal està xifrada en 1.200 milions d’euros i el Govern ja hi treballa aquest 2023 amb projectes per valor de 138 milions que ara mateix estan en el tràmit d’avaluació ambiental.

Per la seva banda el president de la CGRCU, Amadeu Ros, ha manifestat que continuaran treballant i "pressionant" perquè aquest acord amb Madrid sigui una realitat i abans de final d'any es puguin començar les obres de modernització de les primeres 10.000 hectàrees. A Ros li consta que al ministeri i a la CHE "estan per la labor" i confia que així es posarà de manifest en la trobada de la setmana que ve.

El president de la Diputació, Joan Talarn ha participat en l’acte inaugural de la jornada, amb el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

Talarn en el seu parlament ha destacat que “des del Canal heu fet una feina de conscienciació al mateix territori de la importància vital que és aquesta autopista de vida! Ara no esteu sols, sinó que el gran teixit socioeconòmic de la plana de Lleida reivindica la posada al dia dels Canals com a projecte propi de Ponent i de Catalunya.

El president de l’ens provincial ha assegurat que “modernitzar els Canals d’Urgell no és cosa de pagesos, com sovint escoltem des de les metròpolis. Perquè el país l’estructurem des dels municipis i, si l’entorn rural es buida, es buida Catalunya”.

Amb la modernització els regants preveuen alliberar aigua i el Govern vol que es quedi a Catalunya. Una part podria sevir per a l'harmonització del Segarra-Garrigues i la resta s'hauria de veure en funció de com es presentin els anys que venen hidrològics.

Ponències

Les ponències de la Jornada les ha iniciat el director general de la CGRCU, Xavier Díaz, qui ha explicat que el Pla de Modernització dels Regadius pot suposar un pas endavant en el foment del reequilibri territorial, ja que la mesura afavoriria la fixació de la població a través de la potenciació de conreus amb més valor afegit, un ús eficient del reg mitjançant la tecnologia. “En un context d’emergència climàtica, la reducció d’aigua és un bé per a tota la ciutadania”.

La jornada també ha comptat amb la intervenció enregistrada del president de la Comunitat General de Regants del Canal Segarra Garrigues, Josep Maria Jové, el president de la Comunitat General de Regants del Canal d’Aragó i Catalunya, José Luís Pérez, el president de la Comunitat de Regants del Canal Algerri-Balaguer, Carles Gra, i el president de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana, Ramon Piqué.