La 15a edició de la Jornada Reviure el Patrimoni: 'Oralitat i memòria' al Museu de Cervera

Foto: Museu de Cervera

La Segarra, un any més, celebra el Festival Segamots per festejar l'art de contar històries, i el Museu de Cervera hi donarà suport amb la seva 15a edició de la jornada Reviure el Patrimoni, el dia 25 de novembre a l'auditori de Cervera. Enguany s'emmarcarà sota el títol Oralitat i Memòria. L'activitat és gratuïta, però cal formalitzar la inscripció.

La jornada s'iniciarà a les 9.30 h amb la presentació, a càrrec de Joan Santacana, paer en cap de Cervera, i Roger Costa, tècnic de la Direcció General de Cultura Popular. A les 10 h seguiran les activitats amb On ets Angèlica? El relat com una altra passejada per l’amor i la mort, a càrrec de Carles Alcoy, narrador i filòleg.

A les 11.30 h, després d'una pausa, serà el torn de reviure l’imaginari valencià amb Espanta la por, a càrrec d’Amparo Pons Cortell, cap de la Biblioteca de L’ETNO (Museu Valencià d’etnologia).

A les 12.30 h es durà a terme una taula d’experiències, conduïda per Carmen Bergés, directora del Museu de Cervera. La taula comptarà amb la presentació d'Històries de cases, cases amb històries, el podcast del Museu de Cervera; Verdaguer i les arts, de Jordina Boix, directora de la fundació Jacint Verdaguer; Memòries d’una pandèmia, un projecte de la XMHMC i de la XEC, presentat per Laia Ventura, antropòloga; i finalment De palabra dicha, per part de Pep Bruno, narrador.

A les 14 h es durà a terme la cloenda de la jornada a càrrec de Patrícia Mcgill.

La intencionalitat de la jornada és plantejar el fet de seguir debatent sobre la importància de l’oralitat per construir històries en primera persona i per “reconstruir” històries locals que acaben sent històries universals. Oralitat i Memòria busca conèixer altres projectes que també han posat el focus en aquest art d’explicar per entendre el seu poder de connectar, d’emocionar, de transmetre coneixements i de crear comunitat.

Des del Museu, organitzador de l'activitat, es realça la importància de l’oralitat: "Malgrat el canvi de paradigma generat per la pandèmia, que ha capgirat un aspecte fonamental de l’oralitat com és el contacte entre narrador i la comunitat, continuem necessitant històries que ens expliquin el món i nosaltres mateixos. Els formats, les estratègies i les iniciatives són diverses, però totes elles segueixen reivindicant la necessitat de comunicació i de reconeixement".