Josefa Pérez, de 89 anys, la primera vacunada contra la Covid a Catalunya

Text: Redacció / Foto: Salut

Josefa Pérez, una dona de 89 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la Covid-19 a Catalunya. Poc després de les 12 del migdia aquesta dona originària d'Ourense, resident al centre Feixa Llarga de l'Hospitalet de Lleida des del mes de setembre del 2009, ha rebut la dosi del vaccí. Alhora també ha estat vacunada la directora del geriàtric, Conxita Barbeta, de 52 anys. La infermera encarregada d'aplicar-los la vacuna ha estat Idioa Crespo.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que avui, primer dia de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, “comencem a veure la llum al final del túnel; és el principi de la fi del malson de la Covid-19. Avui comencem a construir la immunitat de grup per poder recuperar la normalitat de les nostres vides”.

Amb tot, Aragonès ha insistit que no s'ha d'abaixar la guàrdia fins que no existeixi la immunitat de grup. “És l’hora de fer l’últim esforç. Cuidem-nos i cuidem els que més estimem. La vacuna ens ajudarà a combatre la pandèmia, però fins que no existeixi la immunitat de grup no ens podem sentir 100% segurs”. També ha remarcat que “avui, a part de posar en valor la tasca científica, també és un dia per posar en valor que la vacuna arribarà a tothom gràcies al sistema públic de Salut del país".

En el mateix sentit s’ha expressat la consellera de Salut. Alba Vergés ha destacat que avui “és un dia d'esperança i un punt d'inflexió després d’un 2020 molt dur i cru”, però ha recalcat “que no podem abaixar la guàrdia". “Ara que encetem l’estratègia de vacunació hem de protegir-nos i cuidar els nostres”ha reblat Vergés.

La titular de Salut ha subratllat que les residències són un dels col·lectius prioritzats a l’hora de rebre la vacuna i confia que “en sis setmanes, tindrem immunitat de grup a les residències de gent gran". També ha volgut mostrar un agraïment especial “a tot l'equip que administrarà les vacunes. Les infermeres que s'han bolcat en aquesta feina".

I per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha demanat al personal de les residències i el sanitari que donin el consentiment a vacunar-se: “És necessari que tots donem el consentiment i fem aquest pas que ens portarà a una vida més normal”.

La residència Feixa Llarga ha estat el primer lloc de Catalunya on s'ha administrat la vacuna. A partir d'aquesta tarda les vacunes s'aniran aplicant a altres residències de tot el país. Pel que fa a Lleida, els primers geriàtrics on arribarà la vacuna són Balàfia I de Lleida i Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur.

La vacuna de Pfizer requereix dues dosis, que s'han de posar amb 21 dies de diferència. Les dosis s'han de conservar a una temperatura de 70 graus sota zero i, un cop perden la ultracongelació, s'han d'administrar abans de 5 dies. El transport de les vacunes es fa en contenidors frigorífics amb sensors tèrmics que controlen la temperatura en tot moment i amb un GPS per saber on són i quan arriben al seu destí.