Josep Minguell, pintor muralista, distingit amb la Creu de Sant Jordi

Marina Rúbies.

Vint persones i deu entitats han estat escollides aquest 2022 per rebre una de les màximes distincions que atorga la Generalitat: la Creu de Sant Jordi. Es tracta de deu dones i deu homes de tots els àmbits, des de l'artístic i científic fins a l'esport i la pagesia.

Per les Terres de Lleida i, concretament Tàrrega, és especialment un any de celebració, ja que una de les Creus és pel pintor muralista Josep Minguell. El Govern, a petició del departament de Cultura, li ha concedit "per ser un artista únic, excel·lint en l’art de la pintura al fresc i la pintura mural en grans espais arquitectònics. Destaca la important i continuada tasca de docència, que el converteix en un gran referent per a les noves generacions".

Cal recordar que, justament enguany, Minguell ha donat l’última pinzellada al conjunt de pintura mural al fresc de 1.014 m2 a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega, iniciat fa 17 anys; que s’ha convertit en un dels més grans del món, equiparable al de la Capella Sixtina de Roma.

La Creu de Sant Jordi per a aquestes 20 personalitats i 10 entitats significa un reconeixement pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. L’acte de lliurament dels premis se celebrarà el dia 11 de juliol a les 7 de la tarda al Teatre Monumental de Mataró.

Entre alguns dels guardonats també hi ha el pallasso Jaume Mateu Bullich, conegut artísticament com a Tortell Poltorna, la banda musical Elèctrica Dharma, l’activista Fàtima Ahmed, la basquetbolista Laia Palau, que el mes de maig va anunciar que es retirava a l’edat de quaranta-dos anys, el sociolingüista i fundador de l’ANC Miquel Strubell, que va morir el passat mes de març, o la banda musical Estopa.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats al territori. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.