Juneda instal·la pictogrames per fer-la més accessible i inclusiva a col·lectius vulnerables

Salvador Miret (ACN).

Juneda ha instal·lat pictogrames en diferents espais de la població amb l'objectiu de facilitar-hi l'accés a persones amb trastorn de l'espectre autista, discapacitats sensorials o intel·lectuals, desconeixement de la llengua d'acollida, entre altres situacions de vulnerabilitat, i a la vegada millorar la seva inclusió al municipi.

La iniciativa sorgeix d'una mare del poble amb dos bessons amb trastorn de l'espectre autista (TEA) no verbal i ha tirat endavant a partir de la col·laboració entre l'Ajuntament i la Universitat de Lleida (UdL). En concret, ha estat clau la implicació dels estudiants i professores de l'últim curs del Grau d'Educació Primària - Menció en necessitats educatives especials i educació en la diversitat.

La idea va sorgir de Mireia Batlle Besora, una mare de Juneda amb dos fills petits amb autisme no verbal, Martí i Tura. Després d'obtenir la col·laboració de la UdL, la va traslladar a l'Ajuntament i ha acabat tirant endavant. "La voluntat és promoure la inclusió al poble", ha indicat.

Els protagonistes del projecte, a més de professionals del consistori, han estat els estudiants dels darrers cursos de la Menció en necessitats educatives especials i educació en la diversitat, supervisats per les professores de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida, Clara Sansó i Cristina Petreñas.

Els pictogrames estan pensats sobretot per facilitar la comunicació a persones amb autisme, discapacitats sensorials o intel·lectuals i que no coneixen la llengua. Tot i això, "poden servir per a qualsevol persona, ja que fan més accessible la comunicació i que tothom hi tingui accés, facilitant que amb una imatge o un dibuix universal com són els pictogrames poder saber que et trobaràs dins d'aquest espai o quin entorn et trobaràs", ha assenyalat Paula Ané, alumna del Grau d'Educació Primària - Menció en necessitats educatives especials i educació en la diversitat.

Una altra alumna de la Menció, Maria Carmona, ha valorat molt positivament "l'oportunitat d'haver pogut participar en aquest projecte, haver pogut parlar amb la família, conèixer els infants, analitzar el context i que acabi sent una realitat", ja que per als alumnes ha suposat "un gran aprenentatge". L'alcalde de Juneda, Antoni Villas, ha animat altres municipis a seguir l'exemple i instal·lar també pictogrames inclusius en espais de les seves poblacions.

En una primera fase del projecte, s'han abordat espais exteriors, com ara el parc infantil, la Banqueta, les portes de l'escola, de l'ajuntament, del pavelló, de la biblioteca i diversos comerços. De moment, s'han instal·lat 56 pictogrames i, en una segona fase que es desenvoluparà els pròxims mesos, se n'instal·laran també a l'interior de serveis i equipaments municipals. En concret, està previst instal·lar-ne uns 250 en total.