El Cançoner Popular i Viladot, eixos del nou espectacle de Krregades de Romanços i David Pradas

Foto: Krregades de Romanços.

Dotze llunes en un cove’ és el nou espectacle musical creat pel grup lleidatà de polifonia vocal Krregades de Romanços i el pianista i compositor de Castellserà, David Pradas.

Aquesta nova creació suposa un homenatge al centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i el del naixement de l’escriptor i poeta visual agramuntí, Guillem Viladot, impulsor de la poesia concreta a Catalunya. El nou espectacle es donarà a conèixer en dos concerts que tindran lloc aquest estiu: el dijous 28 de juliol a Cal Prim de Verdú i el divendres 9 de setembre a la Seu Vella de Lleida, coincidint amb el cicle ‘Nits de lluna plena al Claustre’.

El concert es presenta amb una temàtica al voltant de la nit, en el qual les cançons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i els poemes de Guillem Viladot es donen la mà.

Des de fa més d’una dècada, les Krregades de Romanços s’encarreguen de divulgar l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, creant fins i tot tallers a les escoles, de forma que les cançons es transmetin dels professors als alumnes a través de la tradició oral.

La proposta de ‘Dotze llunes en un cove’ vol potenciar la cançó popular com a element patrimonial cultural immaterial i com a eina de participació com a individu i com a col·lectiu. En aquesta tasca les acompanya David Pradas, músic de Castellserà que recentment ha musicat poemes de Maria Mercè Marçal a 'L'arbre de l'alliberament', el seu vuitè àlbum.

Dividit en tres parts, obren l’espectacle les Krregades de Romanços amb la interpretació de quatre temes recollits a les comarques lleidatanes pels col·lectors i col·lectores per l’Obra del Cançoner Popular; a continuació, el David Pradas interpreta quatre temes per piano sol, inspirats en la temàtica del concert; i, en tercer lloc, el grup i el compositor es fusionen musicalment mentre posen música i sentiment a quatre poemes de Viladot al voltant de la nocturnitat i tot allò que l’envolta.

L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (OCPC) va ser una institució fundada l’octubre del 1921 a Barcelona pel mecenes Rafael Patxot, sota la direcció de Francesc Pujol, per promoure la cerca i recollida dels materials literaris.