L'1 d'octubre a les comarques de Ponent

Pla obert amb membres de l'ANC de Lleida amb la pancarta que encapçalarà la 'Marxa de Ponent' del 2 d'octubre, davant de l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, el 29 de setembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla obert amb membres de l'ANC de Lleida amb la pancarta que encapçalarà la 'Marxa de Ponent' del 2 d'octubre, davant de l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, el 29 de setembre del 2021. (Horitzontal)

Text: Redacció / Foto: ACN

Avui es compleixen quatre anys del referèndum celebrat a Catalunya. Des de primera hora del matí s'han iniciat diverses activitats de l'aniversari, com l'acte commemoratiu del Govern de la Generalitat. El President Pere Aragonès ha defensat que 'L’1 d'octubre representa un punt d’inflexió en la història de Catalunya i la reafirmació del poble català en la seva sobirania i en la defensa de la democràcia. És un punt de no retorn'.

Bellpuig convoca una nova consulta popular amb l'objectiu de ser fidel a una 'governança republicana' i per commemorar la data. Es preguntarà al veïnat de la vila a què vol destinar els pressupostos participatius del 2021. La votació es farà de forma presencial el dia 1 d'octubre al vestíbul de l'Ajuntament de Bellpuig entre les 8.30 h del matí fins a les 14 h, i de 16 h a 20 h. Les opcions de vot de la consulta relativa als pressupostos estan vinculades a la millora de parcs infantils, l'adquisició de pisos socials i una tercera proposta oberta als votants. Tot seguit, a les 20.30 h hi ha convocada una concentració davant del col·legi electoral i projecció del documental de La Directa El primer dia d'octubre. Després, a les 21 h, hi haurà una lectura del manifest.

A Mollerussa se celebraran parlaments a les 20 h a la Sala d'Actes del Centre Cultural de Mollerussa, amb la participació de Maria Dolors Sabater i Pau Juvillà. Després hi haurà una actuació musical amb I-Nuits.

A Tàrrega s'ha organitzat una manifestació commemorativa de la celebració del Referèndum. Aquesta s’iniciarà a les 20 h al carrer 1 d'octubre de 2017 i finalitzarà a la plaça Major. L'acte contempla passar per diferents carrers de la vila i diversos col·legis electorals. L'organitzen diverses entitats de la ciutat i partits polítics.

A Lleida, s'han convocat dues concentracions. La primera serà a les 13 h davant del centre cívic de la Mariola i s'homenatjarà Enric Sirvent, mort per coronavirus l'abril del 2020. Aquest veí de Lleida va patir un atac de cor durant les càrregues policials de l'1-O al col·legi electoral del barri de la Mariola. A les 20 h, està prevista una concentració davant de la delegació del Govern a Lleida amb el lema 'Vam votar, vam guanyar. Implementació del resultat'.

Demà, dia 2 d'octubre, es durà a terme la 'Marxa de Ponent'. La marxa, de 27 quilòmetres, anirà des de Fraga fins a Lleida, passant per Alcarràs. Està previst que arribi a l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de la capital del Segrià a les 14 h, punt on acabarà i es durà a terme l'acte polític i un dinar popular. És una de les tres marxes que han convocat per aquest dissabte l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI, amb la col·laboració d'altres entitats per reivindicar l'1-O.