La 12a edició del Som Cinema aposta per pel·lícules de temàtica social

Foto: Som Cinema

El Som Cinema-Visual Art, Festival de l'Audiovisual Català de Lleida, dedicarà bona part de la programació de la seva 12a edició a pel·lícules de temàtica social. Tracten qüestions com ara la immigració o la maternitat subjugada, entre moltes altres, i l'objectiu és que contribueixin a generar debat entre el públic. Entre el 20 i el 24 d'octubre, el certamen projectarà en diferents espais de la capital del Segrià una seixantena de films, entre llargmetratges, curts i documentals, alguns dels quals dins de les seccions oficials del festival. A la vegada, el Som Cinema 2021 acollirà presentacions, sessions espacials i cinefòrums amb la presència de directors, actors, guionistes o altres professionals de les pel·lícules que s'hi projectaran.

El Som Cinema recupera enguany el seu format habitual, després de l'edició híbrida del 2020 per la pandèmia en què es van oferir projeccions presencials i en línia. Així mateix, es torna a celebrar en el marc del Visual Art tot i que de forma individualitzada ja que l'any passat aquest projecte promogut per la Paeria de Lleida també va aglutinar, a més del Som Cinema, projeccions de Cinema del Món i Cinefutur.

El certamen es consolida com a plataforma per a la promoció del cinema i altres formats audiovisuals de producció catalana realitzats per nous creadors i productors. En aquest sentit, ofereix el seu aparador a les produccions audiovisuals més recents, joves i arriscades realitzades des de les escoles de cinema, productores independents o àrees d'audiovisuals universitàries dels territoris de parla catalana, segons ha explicat durant la presentació l'alcalde Miquel Pueyo.

La directora artística del Som Cinema, Judith Vives, ha destacat que el festival oferirà una programació "potent" i amb "pel·lícules interessants i de molta qualitat, que demostren que el cinema i l'audiovisual català té moltes ganes d'explicar i de dir coses". Vives ha posat de relleu l'aposta d'aquesta edició per pel·lícules " molt arriscades de temàtica i a nivell formal i que obren debats de temes socials" com poden ser la immigració o la maternitat subjugada, entre altres. "Tenim moltes temàtiques que donaran l'oportunitat de poder-ne parlar", ha remarcat.

El 12è Som Cinema-Visual Art projectarà en diferents espais i sales de la ciutat com són l'ScreenBox Lleida, l'auditori del Campus de Cappont de la UdL, Ilerna, el Cafè del Teatre i Beat Cafè & Soul. En concret, s'hi podran veure 18 llargmetratges, 9 dels quals de ficció en la secció oficial; 6 documentals i 3 en sessió especial, i 47 curtmetratges, 13 dels quals en la secció oficial de ficció, 5 en la de documentals, 11 al tercer concurs 'Som Secundària' i 18 curts d'escoles de cinema.

El Som Cinema-Visual Art també acollirà diferents activitats com ara diverses masterclass, presentacions, sessions espacials i cinefòrums de les pel·lícules, amb membres de l'equip de les produccions que s'hi projectaran. Entre altres, hi prendran part els directors Claudia Pinto ('Las Consecuencias'), Kike Maíllo ('Cosmética del enemigo'), Héctor Fáver ('Voces Rotas') i Álex Montoya ('Lucas'); l'actor Òscar Kapoya ('El ventre del mar'); el guionista de 'Tres', i el director de fotografia de 'El Buen Patrón', Pau Esteve.

Les entrades per a la inauguració seran gratuïtes però caldrà inscriure's a la plataforma Entràpolis a través de l'enllaç. El Som Cinema-Visual Art està organitzat per l'Ajuntament de Lleida, amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.