La 12a Marxa El Pont de Suert a Tremp torna a reivindicar la millora de les vies de comunicació

Foto: Diputació de Lleida

La Caminada de Carenes 2022, 12a Marxa El Pont de Suert a Tremp, se celebrarà enguany el 9 d’abril. L'activitat tornarà a reivindicar les vies de comunicació que hi ha entre les dues comarques, l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà.

“Amb aquesta activitat promocionem l’hàbit de les caminades, fer esport a la natura i potenciar la salut, i ens fa agafar una perspectiva real de com són les vies de comunicació de l’Alt Pirineu. Per anar d’una comarca a una altra, hem de fer grans distàncies”, va expressar Marc Baró, diputat, en referència a les connexions en el marc de presentació de la cursa. Per això, va reclamar “unes comunicacions dignes com hauria de ser l’Eix Pirinenc i la N-260”.

La caminada és un recorregut que uneix les poblacions del Pont de Suert i de Tremp per camins tradicionals, ramaders i forestals, amb una longitud de 52 km, un desnivell positiu acumulat de 2.154 metres i negatiu de 2.542 metres i un desnivell total de 4.696 metres. Els inscrits prendran la sortida a les 5.00 hores.

L’organització també ha previst dos recorreguts alternatius: un que va des d’Adons fins a Tremp, de 30 km, amb un desnivell total de 2.533 metres (la sortida es farà a les 7.30 hores); i un altre des de Gurp a Tremp, de 9 km, amb un desnivell total de 491 metres (la sortida està prevista a les 12.00 hores), preparat per a tota la família amb infants a partir de 8 anys. En aquest cas, la sortida es farà 2 km abans d’arribar al nucli de Gurp.

La sortida de la Caminada de Carenes es farà des de la plaça de la confraria del Pont de Suert, per enfilar direcció al camí fins a la Font de la Mena. Des d’allà, es durà a terme l’ascensió fins al poble abandonat de Montiberri. Els participants continuaran en direcció a Viu de Llevata creuant l’EIN de la Faiada de Malpàs i arribant al coll de Sant Roc de Viu. Des d’aquí, es farà el descens fins a Casa Trepadús i el barranc de Cantallops, des d’on s’ascendirà al coll de Sant Roc d’Adons, on hi haurà situat un punt d’avituallament.

Des d’Adons se seguirà fins a la Creu de Ferri, seguint per Espluga de Serra i el poble de Santa Engràcia, i passant per l’EIN de la Serra de Sant Gervàs-Vall Alta de Serradell. La caminada encararà els últims quilòmetres passant pels pobles de Santa Engràcia i de Talarn. Des d’aquí, descens fins al Casal de Tremp, on acaba el recorregut.

Els inscrits també poden participar en el repte ‘100 Cims’, un projecte iniciat l’1 de juliol de 2006 amb l’objectiu de conèixer les diferents contrades del país mitjançant l’excursionisme i arribar a fer 100 cims. El Pui de Lleràs, de 1.692 metres, forma part d’aquest repte i per tal que quedi constància que s’ha culminat cal fer el registre de l’ascensió. Actualment, el catàleg de ‘100 Cims’ està format per 308 cims representatius de la geografia catalana.

D’altra banda, es preveu una participació d’unes 450 persones. La data màxima d’inscripció serà el 6 d’abril. L'activitat està organitzada pels ajuntaments del Pont de Suert i Tremp i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i que forma part del Circuit Català de Caminades de Resistència.