La 150a Fira de Sant Josep creix un 24% en volum d'expositors i un 30% en metres quadrats expositius

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

La 150a Fira de Sant Josep de Mollerussa, que tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de març, tindrà 253 expositors, repartits entre els 21.923 m2 que ocuparan aquest any la Fira Catalana de Maquinària Agrícola i el Saló de l'Automòbil. Aquestes dades suposen un augment del 24% pel que fa al nombre d'expositors i una ampliació del 30% de la superfície respecte als valors de l’any passat.

L'alcalde i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha destacat que aquestes bones xifres són el resultat de “l'aposta que l'Ajuntament i la Fira vam fer l'any 2021 per ser la primera fira professional que es feia des de l'inici la pandèmia, fet que va permetre fidelitzar molts expositors que en aquell moment ho van veure com una oportunitat de mercat” i que ara continuen confiant en la Fira de Sant Josep. Cal recordar que el certamen aquell any es va traslladar al mes de juny davant la incertesa de poder dur-la a terme.

Solsona ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí a l'Ajuntament de Mollerussa, on ha estat acompanyat pel director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, el qual també ha detallat els actes, jornades i novetats d'aquesta cent cinquantena edició.

El tret de sortida serà divendres 17 de març, amb la Inauguració Oficial de la 150a Fira de Sant Josep, a càrrec del conseller de Treball i Empresa del Govern de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent. A partir d'aquí, començarà un cap de setmana on la capital del Pla d'Urgell no només acollirà la Fira Catalana de Maquinària Agrícola i el Saló de l'Automòbil, sinó que també serà l'escenari d’un ampli programa de jornades tècniques relacionades amb el sector de l'agricultura i on es tractaran temes com els sistemes de reg de precisió, les darreres novetats en maquinària, estudis sobre meteorologia o energies renovables, entre d'altres. En total, en el marc de la fira es duran a terme una quinzena de sessions formatives.

Durant la tarda de dissabte també tindrà lloc el Dia de la Comarca, amb la visita del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i, a les nou de la nit, el restaurant Resquitx acollirà el Sopar de l'Expositor, que es torna a celebrar per primer cop d'ençà de la pandèmia i estarà presidit pel president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

El Sopar també servirà per fer l'entrega dels Premis de la Maquinària Agrícola, Ramadera i Instal·lacions Agroindustrials. Aquests guardons arriben enguany a l'edició 43 i tenen com a objectiu reconèixer les novetats tècniques exposades en el marc de la Fira de Sant Josep.

Finalment, diumenge 19 de març a les 6 h de la tarda, tindrà lloc la Cloenda Oficial, a càrrec de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació o Agenda Rural del Govern de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà.

Una de les novetats més destacades de la present edició també serà la distribució de l'espai d'exposició. Darrere dels Pavellons Firals s'ha adequat una esplanada de 19.000 metres quadrats, dels quals 9.000 són nets, on s'ubicaran els expositors de maquinària agrícola i els concessionaris dels tractors, un sector, aquest últim, que no hi és al certamen des del 2019. Segons ha explicat Xavier Roure, aquest canvi està encarat a satisfer les demandes d’una part de les firmes expositores, les quals es trobaven amb problemes d'espai i mobilitat a la seva antiga ubicació, mentre que la nova permetrà que algunes empreses arribin a tenir fins a 800 metres quadrats d'exposició.

A més, tal com ha explicat Roure, s’han fet diverses ampliacions i millores al Recinte Firal, com la instal·lació de 6 desfibril·ladors o la millora de la connexió wifi a tot el recinte.

L'entrada a la Fira de Sant Josep, fins ara situada al final de l'avinguda de la Pau, també es trasllada davant d'aquesta esplanada, al carrer d'Ermengol V.

També creix l'espai del Saló de l'Automòbil, situat al Recinte de les Piscines, a conseqüència de les obres de cobriment d’una de les piscines i l'antiga bassa dels ànecs, cosa que ha permès ampliar aquest espai en 1.000 m².

D’altra banda, per tal de facilitar la mobilitat i l'aparcament de visitants i expositors, s'han habilitat 5.000 places d'aparcament, distribuïdes en diferents pàrquings habilitats amb motiu de la fira (carrer Ricard Vinyes, carrer Ivars d'Urgell, carrer Josep Irla i Ronda de Ponent) així com pel que fa a la resta d’aparcaments públics disponibles tot l’any.

Com en cada convocatòria els diferents cossos de seguretat (Policia Local, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Creu Roja, SEM i Bombers) així com una empresa privada coordinaran el tema de seguretat de la fira.

Finalment, el Recinte Firal estarà tancat tot el dia des del dimecres dia 13 fins al dia 21 de març. Només s’obrirà a la nit la rotonda de la cruïlla de l’avinguda del Canal amb la carretera de Miralcamp. Recordar que la rotonda del camí d’Arbeca no es veurà afectada enguany per la fira.