La campanya de la fruita tindrà la menor producció dels darrers 40 anys i caldrà "planificar bé" per garantir estocs

binary comment
photo_camera binary comment

Oriol Bosch (ACN) | Foto: Jaume Gardeñes, responsable nacional del sector de la fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP), Oriol Bosch (ACN).

Afrucat augura que la campanya de la fruita serà la de menor producció dels darrers 40 anys a causa dels danys de les gelades de principis d'abril.

El director general d'Afrucat, Manel Simón, aposta perquè compradors i venedors de fruita "planifiquin bé" l'estiu per no patir una falta d'estocs a les botigues. En qualsevol cas, s'ha mostrat convençut que els consumidors no hauran de patir per si falten préssecs o nectarines a les estanteries tot i que hi haurà menys oferta i no n'hi haurà tants de proximitat.

Es preveu que els ERTOs no seran suficients per afrontar la caiguda de la mà d'obra a les centrals i ja s'està treballant en un model d'ajut per demanar al Govern. Els sindicats també demanen ajuts directes pels pagesos.

A manca de dades definitives que es coneixeran a finals del mes de maig, Afucat (Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya) ja té coll avall que una de les zones productores de fruita dolça més importants d'Europa, la de la vall de l'Ebre, que suma Catalunya i Aragó, patirà una de les davallades de producció més importants dels darrers 40 anys. Sobretot pel que fa a la fruita de pinyol, que és la que va patir les conseqüències més serioses de les gelades que hi va haver en aquesta zona a principis d'abril i que ha produït danys d'entre el 80 i el 100% a les finques sense cap sistema antigelada.

Manel Simón aposta per planificar molt bé l'estiu davant aquesta davallada de producte i confia que a Espanya no caldrà patir perquè les empreses productores prioritzaran els destins més pròxims amb una disminució important de l'exportació a tercers països.

D'aquesta manera, es preveu que es doni prioritat a aquells grans compradors que tinguin en compte la qualitat del producte i l'increment de costos de producció que s'ha viscut enguany, en part a causa de la guerra a Ucraïna, en detriment dels "destins especulatius" que només pensen en preu. Simón ha remarcat que aquest factor serà molt important, ja que la pujada de preus que han patit els productors ha estat d'entre un 35 i un 45% i això se suma a la falta de producte a tot Europa.

En qualsevol cas, Simón creu que el consumidor final de fruita no s'ha de preocupar perquè n'acabarà trobant als mercats. Hi haurà, això sí, menys ofertes econòmiques i també menys varietat d'origen.

La temporada començarà els propers dies amb l'arribada dels primers préssecs i nectarines del sud d'Espanya. Aquestes primeres setmanes els consumidors no notaran l'efecte de les gelades però serà al juny, quan teòricament els mercats s'haurien d'abastir de la fruita de la vall de l'Ebre que es notarà la manca de producte. Al final, les gelades també acabaran repercutint a la butxaca dels compradors, que hauran de pagar a un preu més elevat la fruita.

En poma i pera, Afrucat preveu que l'afectació sigui menor, ja que les gelades no han provocat tants danys a aquest cultiu i a més, els pagesos han pogut aplicar tractaments. Caldrà però, esperar unes setmanes i l'arribada de la calor, per veure quin és el percentatge de fruita que se salva, ja que el fred ha fet que pomes i peres creixin sense llavors i això les debilita, fent que a mesura que creixen, caiguin dels arbres.

Amb els ERTO's no n'hi haurà prou a les centrals

Les centrals fructícoles no podran solucionar la manca de feina per la caiguda de la producció només amb els ERTO's. Així ho creu Manel Simón, que alerta que hi ha tota una sèrie de variables i costos fixes d'aquestes empreses que són difícils de gestionar, encara que no entri fruita.

Es refereix al personal fix que ha de fer manteniment de les instal·lacions, entre altres aspectes, i creu que hi poden haver "seriosos problemes" per compensar la manca de feina. Per això, ha avançat que des d'Afrucat estan treballant en una proposta d'ajuda directa per a les centrals que "realment ho necessiten" i que així ho plantejaran a l'Administració en un màxim de dos setmanes.

Simón ha confirmat que en els darrers dies han rebut moltes consultes de centrals sobre com acollir-se als ERTO's, una eina de regulació de treball que poques vegades ha calgut fer servir en l'àmbit fructícola.

"Necessitem ajuts directes, el sector està amb un desànim total"

El responsable nacional del sector de la fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP), Jaume Gardeñes, de Térmens, ha assegurat que el sector està amb un "desànim total" per les gelades, que s'han sumat a les crisis d'anys anteriors i a la gelada de l'any passat, que si bé no va ser tan forta, també va provocar pèrdues del 30 i el 40%.

Ara en fruita de pinyol arriben al 100% i els preus no acompanyen, per això insisteix a demanar al Govern i al govern espanyol un ajut directe per poder "mantenir el territori". Gardeñes ha remarcat que no volen demanar "almoina", sinó que volen que se'ls ajudi per poder aguantar una campanya més.

En aquest sentit, ha reiterat que el sistema d'assegurança d'Agroseguro és antic i caldria adaptar-lo al canvi climàtic perquè les franquícies d'un 30% no són "coherents" amb el que es troba el sector avui en dia.

Segons Gardeñes, la campanya de la fruita de pinyol ha començat amb l'aclarida dels arbres i la contractació d'un 20% menys de la gent per treballar. En fruita de llavor, també es preveu una caiguda de la contractació de personal d'entre el 40 i el 50%.

Les organitzacions agràries han iniciat aquesta setmana reunions bilaterals amb el Departament d'Acció Climàtica per abordar la greu situació després de les gelades. Aquest dilluns s'han reunit representats de JARC amb la consellera Teresa Jordà també amb la petició d'ajuts directes per poder mantenir explotacions i llocs de treball. De moment, des del Govern no es preveu concedir aquests ajuts directes a l'espera d'estudiar altres fórmules compensatòries.