La caravana ’iQUIOSC.cat en ruta’ inicia avui la seva última setmana per terres lleidatanes

Foto: APPEC

L’Associació d’editors de revistes i digitals en català (APPEC) ha iniciat avui la seva última setmana per terres lleidatanes al volant de la caravana ‘iQUIOSC.cat en ruta’, que tornarà a passar per les mateixes 10 poblacions de les comarques de Lleida on ja es va aturar entre els mesos de setembre i octubre amb una “acollida immillorable”, segons explica el president de l’APPEC, Germà Capdevila.

Ajuntaments i veïns s’hi han implicat activament, així com les escoles, i fins ara ja s’han distribuït un total de 3.500 publicacions i segons l’organització es preveu que en total siguin unes 5.000 en finalitzar aquesta setmana.

Es tracta d’una ruta que ha fet parada mensual des del setembre a quatre municipis de l’Alt Urgell (Organyà, Coll de Nargó, Peramola i Bassella), un del Pallars Jussà (Isona) i cinc de la Noguera (Àger, les Avellanes i Santa Linya, Algerri, Térmens i Penelles).

El recorregut per les comarques lleidatanes de la caravana ‘iQUIOSC.cat en ruta’, que es va iniciar el passat 27 de setembre a Coll de Nargó (Alt Urgell), està previst que finalitzi la seva visita per terres de Lleida el divendres 26 de novembre a Penelles (Noguera). Es tracta d’un projecte ambiciós amb què l’APPEC, que ha rebut el suport de la Generalitat, vol apropar les revistes allà on no n’hi ha per falta de quioscos de premsa i llibreries, així com fer possible que la cultura arribi a petits pobles sense que els seus veïns hagin de desplaçar-se a altres municipis més grans o ciutats.

Així, doncs, el propòsit de la caravana de l’APPEC és equilibrar i fomentar l’accés a la cultura dels pobles petits, alhora que s’exerceix un servei públic, ni més ni menys que afavorir la igualtat d’oportunitats a tot el territori. Una qüestió de fons que, tanmateix, s’agreuja amb la desaparició dels quioscos en general, per la qual cosa aquesta iniciativa pretén llançar un crit d’alerta amb una proposta en positiu.

Sobre l’iQUIOSC.cat en ruta

La caravana de revistes s’inspira en la venda ambulant a determinats veïnats o nuclis de població, feta periòdicament per part de peixaters, flequers o altres comerciants, que acosten els seus productes i serveis a nuclis de població que n’estan desproveïts. Un projecte de país i de compromís per la cultura amb què l’associació també vol plantar cara al procés creixent de desertització i pèrdua de serveis en zones rurals.

L’iQUIOSC.cat en ruta es va posar en marxa l’hivern passat amb un recorregut per pobles de l’Alt i Baix Empordà mancats de punts de venda de revistes i -després de la bona rebuda de la iniciativa per part d’ajuntaments, associacions i veïns- aquesta tardor va encetar un itinerari per les terres de Lleida.

Al quiosc mòbil hi ha una àmplia representació de les revistes en català que es publiquen a Catalunya, amb més d’un centenar de capçaleres de més de 30 temàtiques diferents: Sàpiens, Descobrir, Cavall Fort, El Temps, Enderrock, Serra d’Or, L’Avenç, Catalunya Cristiana o Agrocultura, entre altres.

A més de portar-hi les revistes i donar-les a conèixer, la caravana fomenta la subscripció a les publicacions a través de promocions exclusives de fins a un 50% de descompte. I per la compra d’una revista a preu de portada, el lector en rep una altra de gratuïta per donar a conèixer títols menys coneguts en una bossa de tela que pretén animar tothom a llegir revistes.

El calendari de l’iQUIOSC.cat en ruta

Dilluns 22 de novembre

- Organyà: de 10 a 13 h. Plaça de les Homilies

- Coll de Nargó: de 16 a 19 h. Av. Sant Climent.

Dimarts 23 de novembre

- Peramola: de 10 a 13 h. Plaça Josep Roca.

- Ogern (Bassella): de 16 a 19 h. Plaça de l’Ajuntament.

Dimecres 24 de novembre

- Isona i Conca Dellà: de 10 a 13 h. Plaça de l’Església.

- Àger: de 16 a 19 h. C. Enginyer Cabezas.

Dijous 25 de novembre

- Les Avellanes i Santa Linya: de 10 a 13 h. Plaça Major.

- Térmens: de 16 a 19 h. Plaça Catalunya.

Divendres 26 de novembre

- Algerri: de 10 a 13 h. Plaça Portal.

- Penelles: de 16 a 19 h. Plaça de l’Església Vella.