La Càtedra Màrius Torres de la UdL publica l'epistolari entre Viladot i Vallverdú

Foto: Fundació 'Lo Pardal'.

La Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida (UdL) ha recollit en un llibre 72 cartes que van escriure's entre els anys 1957 i 1991 Guillem Viladot i Josep Vallverdú i, 4 més, que l'artista agramuntí va dirigir al fill de Vallverdú Eloi.

'Epistolari V-?. Les cartes entre Josep Vallverdú i Guillem Viladot', publicat per Pagès Editors a la col·lecció Meridians (volum 4) de la Càtedra Màrius Torres, es presentarà avui dijous. L'edició del volum ha anat a càrrec del professor de la UdL i director de la Càtedra, Joan Ramon Veny-Mesquida, que s'ha encarregat de l'estudi introductori, recerca i transcripció de les cartes que es conservaven, així com de les anotacions (més de 800) per explicar el context i el contingut de cada missiva.

El títol, escollit per Joan Ramon Veny-Mesquida, parteix d'un dels poemes del 'Poema de l'home' de 1963 de Viladot, 'Z llibertat Z', on hi apareix 'V camí Λ'. Per al filòleg, la coincidència de les dues V, inicials dels seus cognoms, i el camí que els uneix amb el carteig, "eren un bon títol per al llibre" i al mateix temps "esdevenen un símbol dels seus tarannàs". "La V per Vallverdú, més mesurat, irònic i flegmàtic; i la Λ, per Viladot, més heterodox, mordaç i arrauxat", afegeix. Veny considera Viladot i Vallverdú "els dos escriptors catalans més importants de la segona meitat del segle XX".

A través de les cartes es poden resseguir els esforços dels dos amics pel progressiu restabliment de la cultura catalana a Ponent, però sobretot, per la recuperació de la consciència de catalanitat com a col·lectivitat, explica el curador de l'epistolari. "Les cartes tenen un indubtable interès –històric, literari, personal– i representen una aportació molt original a la història cultural del país, en tant que les signen dos individus que l'estan vivint com a testimonis, que l'estan fent com a protagonistes i que, a partir d'un determinat moment, saben que l'estan fent", conclou.

Aquest llibre, del qual se'n va poder fer un tast el 23 de maig a Cal Viladot, a Agramunt, és una nova contribució de la Càtedra Màrius Torres a la commemoració enguany del centenari del naixement de Viladot, després de la digitalització del seu llegat (40.000 pàgines entre llibres, mecanoscrits i manuscrits); la traducció i publicació en anglès de la seva novel·la 'Ruth' a l'editorial britànica Fum d'Estampa; la pròxima publicació del 'Poema de l'home. I: Z-Z, II: MMITT; III: TOT', o el Simposi sobre l'escriptor que ha de celebrar-se l'octubre vinent a la UdL.

El llibre es presenta avui dijous a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida amb la presència de Josep Vallverdú i Joan Ramon Veny-Mesquida. També hi seran, entre altres, el director de la Fundació 'Lo Pardal', Pau Minguet, el vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta, i el delegat dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull.