La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol reprèn les visites guiades gratuïtes els mesos de maig, juny, juliol i agost

Foto: Molí d'Espígol.

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Tornabous reprendran les visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol el segon dissabte dels mesos de maig, juny, juliol i agost.

L’objectiu de la iniciativa és facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure'n la difusió i coneixement. D’aquesta manera, els dies 14 de maig, 11 de juny, 9 de juliol i 13 d’agost a les 11 del matí el jaciment obrirà les portes de forma gratuïta per explicar la història del poble ibèric dels Ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats, el Molí d’Espígol.

El jaciment ibèric del Molí d’Espígol, el més gran de la Catalunya occidental, ocuparia una superfície aproximada d’1 hectàrea i tot sembla indicar que es podria tractar de la ciutat d’Atanagrum, capital del poble ibèric dels ilergets.

Les visites mostraran també els resultats de les darreres campanyes arqueològiques que hi ha dut a terme l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu d’Arqueologia de Catalunya i que han posat al descobert noves restes de les estructures defensives  de la zona est de la ciutat. La recerca apunta que en aquest sector hi hauria hagut la porta principal d’accés a la ciutat per la banda est. També s’ha pogut documentar una torre, una poterna i un carrer enllosat, en rampa, que donaria accés a la ciutat.

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural va renovar la museografia del centre d’acollida de visitants amb l’elaboració de nous continguts interpretatius i la creació d’un audiovisual que explica la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni i que porta per títol ‘Atanagrum’.

Un dels elements destacats és la recreació hipotètica de com hauria sigut la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol en el moment de la seva màxima esplendor. El dibuix de la ciutat es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i en les interpretacions que n’han fet els arqueòlegs i és un recurs de primer ordre per millorar la comprensió del jaciment.

El programa de  visites el durà a terme l’equip d’educadors i educadores de l’empresa Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme i tindran una durada aproximada d’una hora i mitja. Cal fer reserva prèvia al telèfon 977 638 556 o al correu electrònic: [email protected].