La colla castellera de fusta de Tombs Creatius, a la 10a Fira Castells dels Decennals de Valls

Els Xics del Xurrac, la instal·lació participativa de Tombs Creatius basada en el món casteller, serà present a la històrica celebració de les Decennals de Valls, que tenen lloc entre el 28 de gener i el 6 de febrer d’enguany.

En concret, la primera colla castellera nascuda en una fusteria forma part del programa d’activitats familiars que acompanyen la 10a edició de la Fira Castells, que per primer cop reunirà 81 colles amb 8.400 castellers i castelleres d’arreu de Catalunya.

Per celebrar aquest certamen casteller, que té com a acte central el 10è Simposi Casteller de Catalunya el dia 29 de gener, Valls ha programat una mostra amb 16 expositors en la fira transversal i una vintena d’activitats familiars de dinamització i participació.

Entre elles, els Xics del Xurrac permetran a públic de totes les edats jugar a ser colla castellera amb les 16 estructures de fusta que posen a prova l’enginy de la gent per superar reptes relacionats amb els valors del món casteller com l’equilibri, el seny, la cooperació o la importància de combinar diferents habilitats amb un mateix objectiu.

Els Xics del Xurrac són una de les activitats estrella d’aquesta Fira Castells i "actuaran" amb l’ajuda del públic des de divendres 28 a la tarda fins diumenge al vespre a la Plaça del Quarter de Valls. Les entrades per accedir a l’espai en què es podrà gaudir d’aquesta instal·lació i d’altres activitats familiars ja estan a la venda a la web de les Decennals de Valls. Costen 4 € per franges de matí o tarda i també hi ha un abonament de 10 € per poder gaudir-les tots tres dies.

Tombs Creatius va estrenar aquesta insòlita colla castellera de fusta a la Fira Mediterrània de Manresa l’any 2016, després de dos anys d’investigació del funcionament d’una colla castellera amb la col·laboració dels Margeners de Guissona. Aquests, juntament amb els Tirallongues de Manresa, van apadrinar la sortida a plaça dels Xics del Xurrac emulant el naixement de les colles castelleres. I és que aquesta instal·lació participativa d’autor està creada perquè tots els públics puguin viure la història castellera a través del joc; és gràcies a la interacció amb la gent que els Xics del Xurrac prenen vida i es converteixen en una colla única a la plaça, a la qual tothom hi està convidat.

Des de la seva creació, els Xics del Xurrac han viatjat pels principals festivals d’arts de carrer de tot Europa, donant a conèixer el fet casteller d’una manera original i accessible a tota mena de públic. Tant és així que a l’estiu del 2019, van viatjar a Taiwan per participar durant un mes al Taipei Children’s Art Festival, contribuint a fer créixer la fascinació que genera el món casteller.