La crisi de subministraments obre noves oportunitats per construir amb la fusta del Pirineu

Albert Lijarcio (ACN).

La crisi de subministraments, derivada de l'encariment del preu de l'energia i el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, propicia noves oportunitats per a l'adquisició d'elements constructius de proximitat, com ara la fusta.

Així ho diu el delegat al Pirineu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, Ricard Lobo, que assegura que vivim un "moment extremadament delicat" per les dificultats del transport de materials a escala global, fet que ha provocat que el preu de la fusta d'importació s'hagi doblat. Tot i això, afegeix que la que se n'extreu del Pirineu és insuficient per satisfer la demanda de Catalunya, on en els darrers quinze anys s'ha constatat que el seu ús ha anat augmentant en la construcció d'habitatges i equipaments.

Lobo espera que l'actual crisi es pugui "reconduir" i tornar a construir d'una manera "més raonable" en termes econòmics, tenint en compte també que, a escala internacional, la fusta és un dels materials que s'ha encarit més. En aquest sentit, afegeix que aquesta situació pot derivar en una disminució del seu ús, trencant així la tendència que, de forma progressiva, es havia registrat a l'alça en els darrers anys. De fet, aquesta ha estat motivada per la seva qualitat com a element d'aïllament, el què l'ha convertit en una icona de l'arquitectura sostenible, ja que la seva aplicació permet estalviar energia.

Precisament, activar l'economia circular i buscar la màxima eficiència han estat alguns dels principis que han portat als propietaris de la casa rural de Cal Rossa de Taús, al municipi de les Valls d'Aguilar, a continuar apostant per la fusta del Pirineu en la construcció d'un nou edifici. Un d'ells, Xavier Escribà, explica que han aconseguit que el cost per metre quadrat en climatització en un any sigui inferior a un euro gràcies a l'aïllament amb aquest material i l'orientació cap a la cara sud, la que rep un major impacte dels rajos solars. A més, destaca la importància que té el fet de no haver de dependre del cost energètic, sobretot ara que veuen que aquest "s'ha disparat".

Escribà explica que destinaran el nou edifici a apartaments turístics, tot fent una especial incidència en què aquests comptaran amb un espai per teletreballar, ja que, assegura, la connexió a Internet ho permet. Així, detalla que la casa tindrà quatre habitacions i una zona comunitària amb terrassa a la part superior i que el cost de construcció és, aproximadament, un 10% més car que amb l'ús d'altres tipus de material més convencionals. Tot i això, assegura que aquest increment es recupera amb l'estalvi energètic que proporciona l'habitatge i que, tot plegat, aporta un "valor afegit" a la seva filosofia d'oferir activitats d'ecoturisme a la zona del Boumort, coneguda sobretot durant la temporada de la brama del cérvol.

Per la seva banda, l'arquitecta i directora d'aquesta obra, Marta Guàrdia, també assenyala que un projecte d'aquest tipus parteix de la base de l'estalvi energètic. Així detalla que els aïllaments són "considerables", amb 16 centímetres de fusta en façana i de 28 en coberta i explica que l'orientació de les cases és un element que a l'antiguitat ja es tenia molt en compte als pobles de muntanya. A més, assegura que cada cop hi ha més clients que estan "sensibilitzats" amb la importància de l'ús de la fusta com a material de construcció, que ja era tradicional al Pirineu.