La CUP demana informació a Govern sobre els projectes de línies MAT que afecten a Catalunya

Pla general on es poden veure diferents torres i línies d'alta tensió amb la Seu Vella de Lleida al fons, des d'Albatàrrec, l'11 de gener de 2022. (Horitzontal)
photo_camera Pla general on es poden veure diferents torres i línies d'alta tensió amb la Seu Vella de Lleida al fons, des d'Albatàrrec, l'11 de gener de 2022. (Horitzontal)

Foto: ACN.

Els darrers mesos estan sortint a exposició pública moltes sol·licituds d’autorització administrativa prèvia i declaracions d’impacte ambiental que tenen a veure amb les infraestructures que es necessitaran per evacuar l’energia produïda en macrocentrals eòliques i fotovoltaiques, previstes d’instal·lar a Catalunya i també a l’Aragó.

Aquestes línies elèctriques preveuen travessar el territori català per arribar fins a l’àrea metropolitana, lloc on hi ha el consum més gran energètic, i porten associades també subestacions transformadores.

És per aquest motiu que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha registrat a la Mesa del Parlament preguntes relacionades amb aquestes MATs on demanen una relació de tots els projectes en període d’exposició pública durant el 2021 i la previsió de projectes pel 2022.

Des de la CUP defensen que "la producció energètica per renovables és necessària", però manifesten que "el model d’implantació que s’està seguint no és l’adequat", perquè "no s’està fent planificadament, ni es té en compte la producció en zones properes als centres de gran consum, fet que desemboca en la construcció d’aquestes grans infraestructures privades, ja que provocaran greus impactes sobre el medi per on discorrin i que suposaran unes pèrdues d’energia molt elevades".

Des de la CUP consideren que projectes com aquests no segueixen els principis per a una veritable transició energètica i incompleixen molts dels preceptes aprovats en la Llei de canvi climàtic 16/2017, de l'1 d'agost, per això estan presentant al·legacions als projectes que han sortit a exposició pública.