La CUP presenta al·legacions als "macroprojectes" de centrals solars en fase d'exposició pública al Pallars Jussà

Redacció | Foto: Jeremy Bezanger.

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha presentat al·legacions als projectes de centrals solars que estan en fase d'exposició pública i que afecten el Pallars Jussà. Se suma així a Salvem lo Pallars, a la Plataforma contra l'Autopista Elèctrica i als centenars de veïns que, a títol individual, també ho han fet.

En les al·legacions, la CUP se centra en la petició d'autorització administrativa prèvia i de construcció; en l'autorització del projecte d'actuació específica d'interès públic, i en l'avaluació d'impacte ambiental de tres plantes solars (Les Alzineres, de 40 MW; Costa Gran, de 28 MW, i Neret, de 35 MW) i a les respectives infraestructures d'evacuació. La formació assenyala que les tres plantes estan projectades "en sòl no urbanitzable" a Isona i la Conca Dellà.

La CUP considera que el Govern, "decret rere decret, no ha fet res més que buidar de contingut la Llei del Canvi Climàtic aprovada el 2017 i que havia de ser marc referencial per poder fer un desplegament ordenat i respectuós de les energies renovables al territori". Així, els anticapitalistes responsabilitzen ERC i Junts, però també els polítics locals d'aquestes dues formacions, ja que "han permès les modificacions legals que s'han anat introduint a la llei per tal de facilitar la tramitació d'aquests projectes per la via ràpida, sense respectar en cap moment els usos actuals dels terrenys i sense fer cap planificació territorial".

La CUP proposa un altre model d'implantació de les energies renovables sobre el territori, "descentralitzat i proper a les zones de major consum". En aquest sentit, divendres passat va fer públic l'informe tècnic sobre el potencial de generació elèctrica mitjançant plaques fotovoltaiques a l'AP-7 a Catalunya, que conclou que "només amb l'aprofitament d'espais alterats, ponts i estructures en desús molts municipis propers al traçat de l'AP7 tindrien cobertes les seves necessitats energètiques".

En aquesta línia, els anticapitalistes demanen al Consell Comarcal del Pallars Jussà que faci un informe similar, però adaptat a la comarca, on s'incloguin espais alterats com poden ser la via del tren, polígons en desús, antics abocadors o la superfície que ocupa l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, entre altres.