La DO Costers del Segre forma els seus cellers en la “poda de respecte”

Foto: Rafael Gimena.

Les vinyes del celler Lagravera van acollir ahir la primera jornada pràctica del Curs de Poda que la Denominació d’Origen Costers del Segre ha organitzat per segon any consecutiu.

Professionals de vuit cellers de la DO Costers del Segre, concretament Boldú Viticultors, Castell del Remei, Cercavins, Clos Pons, Costers del Sió, El Vinyer, Lagravera, i Sauvella, han realitzat aquest cap de setmana, aquesta formació en la innovadora tècnica “poda de respecte”.

En total, són catorze les persones que, sota les indicacions del professor Vicenç Canals de l’Acadèmia de Poda, es formaran en una tècnica que ha demostrat allargar la vida del cep. Aquesta també aconsegueix la reducció de l’afectació de malalties de fusta i la millora de l’estat sanitari de les plantes; a banda de ser un sistema de poda més sostenible i adaptable a tots els sistemes de conducció del cep. "Dins l'estratègia de valorització de la nostra viticultura, la formació contínua és una peça clau per la qualitat i innovació dels cellers de la Denominació d'Origen Costers del Segre. I així el demostra el gran interès per aquesta activitat", va explicar Tomàs Cusiné, president de la denominació.

La formació va començar el divendres, dia 18 de febrer, amb la part teòrica. Durant el cap de setmana s'estan posant en pràctica tots els coneixements i tècniques en diferents plantacions de la DO Costers del Segre que tinguin diferents sistemes de conducció del cep. Així ahir dissabte es va iniciar la part del curs pràctic a vinyes de Lagravera, Alfarràs; i avui diumenge, dia 20 de febrer finalitzarà aquesta formació a vinyes de Tomàs Cusiné al Vilosell. En total són vint hores de coneixements pels assistents que, si superen el curs, rebran el carnet de poda Grau 2.

Canals, enginyer industrial format específicament en poda de respecte segons la filosofia de Simonit & Sirch, ha incidit en els quatre punts bàsics d’aquesta tècnica que són acceptar la ramificació de la planta, respectar el flux de saba, realitzar només talls petits i respectar la corona; i deixar fusta de respecte, la qual cosa s’anomenava tradicionalment “podar brut”. Segons Vicenç Canals, “la poda de respecte intenta resoldre els problemes que estan estesos en moltes zones vitícoles del món. La mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties de fusta és una realitat que preocupa al sector, però el mètode de l'Acadèmia ens aporta les solucions”.