La FCAC confia que el Govern presenti una proposta en un mes per les gelades de l'abril

Foto: FCAC.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) assegura que el Departament d'Acció Climàtica s'ha compromès a presentar una proposta, en el termini d'un mes, per donar suport a les cooperatives de fruita dolça i de fruita seca així com determinades explotacions afectades per les gelades de l'abril.

Els socis d'unes 40 cooperatives de Lleida i Tarragona han perdut bona part de la collita i aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos, amb pèrdues que arriben a superar el 85%. Segons la FCAC; les mesures que proposi el Departament, haurien de permetre fer front als costos fixos i mantenir l'estructura així com minimitzar una possible implementació d'expedients d'ocupació.

A les comarques de Lleida estan afectades 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d’Urgell. Per sectors, a 26 cooperatives el cultiu malmès és fruita: fruita de pinyol com préssec, nectarina i platerina, però també poma i pera. Mentre que per a una quinzena de cooperatives s’ha posat en perill la producció d’ametlla.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, lamenta "la magnitud dels danys provocats per una gelada històrica", tant per la seva intensitat com per l’extensió i l’època de l’any. Els danys en la producció d’enguany a molts fruiters i ametllers són "irreparables" i, davant d’una caiguda dràstica de l’entrada de producte, les empreses cooperatives afectades patiran una forta davallada d’ingressos i, si no es determinen ajuts directes al sector, podrien tenir dificultats per mantenir la viabilitat.