La FCAC estima pèrdues entre el 60% i el 100% en els fruiters per les baixes temperatures d'aquest cap de setmana

Foto: Pere Roqué /Asaja.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) calcula pèrdues del 60% de la collita dels arbres fruiters, arribant fins al 100% a moltes explotacions. Segons la FCAC es tracta d'una gelada "històrica", tant per la intensitat com per l'extensió de la zona afectada, com també perquè les temperatures es van mantenir per sota dels zero graus durant la nit de dissabte a diumenge.

La fruita de pinyol -préssec, nectarina, paraguaià, platerina, albercoc- és la més perjudicada. Pel que fa a la poma, també hauria patit una important afectació -i en algunes zones s'hauria perdut pràcticament tota la collita-, i en el cas de la pera, haurien patit danys molt severs, però les pèrdues no serien tan grans, segons les cooperatives.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha lamentat la magnitud dels danys provocats per una "gelada intensa i gens habitual" en el mes d'abril. Sarroca ha destacat que les baixes temperatures –d'un grau al Segrià i el Priorat-, es van estendre per zones de fruiters i fruita seca a diverses comarques arribant a mínimes de gairebé cinc graus sota zero. "Una extensa superfície de l'interior de Catalunya, amb molta superfície agrícola, vam estar per sota dels zero graus durant unes sis o set hores i això ha provocat danys irreparables als fruiters i els ametllers", ha explicat.

També es preveu un impacte molt important sobre el potencial de producció en els camps d'ametllers, especialment, a les comarques lleidatanes. Segons la federació, les zones baixes serien les més afectades amb pèrdues del 100% i, en el cas de les àrees planes, on les gelades tan intenses no tenen habitualment tanta afectació, també hi hauria pèrdues rellevants. Concretament, a la zona del sud del Segrià, es comptabilitzarien pèrdues del 100% a les varietats d'ametlles com la llargueta, marcona i, fins i tot, a les de floració tardana.

Davant dels danys per les baixes temperatures, la federació de cooperatives reclamen una valoració dels danys "correcta i ràpida" per part d'Agroseguro, així com un seguiment de les afectacions per avaluar les pèrdues dels cultius. També demanen que aquests danys es tinguin en compte per a la reducció de mòduls de l'IRPF i mesures específiques per a les cooperatives que tinguin pèrdues "severes" de producció a fi que puguin afrontar el manteniment dels costos fixos de l'empresa.