La Festa del Brut i la Bruta torna a la seva normalitat

A Torà es donarà el tret de sortida als carnavals aquest cap de setmana.

La festa, coneguda amb el nom de la Festa del Brut i la Bruta o la Llorder, és una festa tradicional de la vila, actualment associada al Carnaval i que se celebra el cap de la setmana abans, conferint així el tret de sortida d'aquesta tradició. Enguany tindrà lloc la seva XXXIII edició el dia 19 de febrer.

La festa té el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder. Aquesta antiga celebració està documentada, almenys, des de mitjans del segle XVIII. La festa manté els fets més característics del seu origen, fent que la tradició i la cultura en siguin els trets més destacats.

A part dels punts més tradicionals de la festa, al llarg dels anys s’han anat incorporant diversos tipus d’actes pensats per a totes edats i públics, remarcant com a principals la rua i el pregó de dissabte tarda, així com la nit de disfresses.

D’aquesta edició en destaca l'esperada tornada a la normalitat. La flexibilització de les restriccions COVID permet poder tornar a celebrar actes tal com el seu públic la recorda abans de l’aparició de la pandèmia.

Els gegants són un dels elements més destacats de la festa. La semblança a persones locals, la representació dels personatges del certamen i els seus braços mòbils aporten un tret distintiu i característic. Els primers anys es varen construir un gegant per edició, i aquesta edició arriba al seu 25è aniversari la Bonica.