La fibra òptica arriba a més de 24.000 famílies de la província de Lleida gràcies a la col·laboració publico-privada

Redacció | Foto: Diputació de Lleida.

L’anterior 27 de juliol el subdelegat del Govern, José Crespín, es va reunir amb el responsable d'Adamo a Catalunya, Ivana Arnanz, que li va explicar els detalls sobre el nou equipament, així com el conjunt de treballs realitzats i pròxims. La trobada va tenir lloc a Sanaüja, municipi on l'empresa ja es desplega amb la previsió d'instal·lar fibra òptica a 400 immobles.

Més de 24.000 llars de la província de Lleida accedeixen a la fibra òptica per mitjà de la col·laboració publico-privada. El cablejat, que ja es troba a la fase final, s’està completant progressivament per la companyia Adamo. Per això, compta amb fons estatals i comunitaris, a més de destinar inversions pròpies per acabar aquest desplegament. 

En concret, la instal·lació d'Internet ultraràpid en aquests 24.000 habitatges es recolza, d'una banda, al Programa de Banda Ampla a Nova Generació (PEBA-NGA 2020-2022), finançat pel Govern i la UE, que destina 1,8 milions a aquest efecte. De l'altra, Adamo, amb seu a Barcelona, ​​suma diners privats al desplegament: només per complementar les ajudes, l’operador dedica un mínim de 5,7 milions a Lleida. Encara que la xifra final, un cop estiguin acabades les operacions, serà superior a la citada.

Adamo, amb seu a Barcelona, ​​és un operador de vocació nacional, però amb un enfocament de negoci regional i local. Present al mercat espanyol des del 2007, la companyia dona prioritat a les àrees rural, i a les noves zones urbanes amb una alta densitat de població, proporcionant la fibra òptica més ràpida disponible avui al mercat (1.000 Mb). El pla d'expansió actual va ser potenciat el mes de juliol passat amb 600 milions d'euros. Així mateix, Adamo és un dels principals adjudicataris del Programa de Banda Ampla a Nova Generació (PEBA-NGA 2020-2022), finançat per l'Estat i la UE, tant a la convocatòria de 2020 com a la de 2021, així com al Programa ÚNIC-Banda Ampla, havent rebut en total 107 milions en subvencions per portar Internet d'alta velocitat a més de 630.000 llars ubicades a zones rurals de 20 províncies. Gràcies a comptar amb infraestructura pròpia, a més a més d'Internet, Adamo proporciona als clients telefonia fixa i mòbil, així com serveis per al mercat empresarial i majorista.  

Una vegada conclòs aquest any, Adamo comptarà amb prop de 90.000 llars de Lleida adherides a la seva xarxa de fibra òptica, que subministra la connexió més veloç disponible avui al mercat (1.000 Mb).

Part d'aquest creixement se centra a la zona nord, ja que més de 25.000 llars del Pirineu català van rebre fibra òptica des del 2018 fins ara. Aquests habitatges es troben a 30 municipis, seran 33 abans que s'acabi el 2022. La major part d'aquestes localitats no tenia abans d'Internet d'alta velocitat, i Adamo és el primer operador que va instal·lar fibra òptica en aquestes poblacions pirinenques. En concret, la companyia va cablejar Llavorsí, La Guingueta d'Àneu o Senterada, entre altres punts.

Amb l'objectiu, precisament, de dotar de connexió de qualitat les zones més mal comunicades, l'operador disposa d'una eina pràctica: Hola, veí! Es tracta d'un formulari que qualsevol pot emplenar a la web de l'empresa i que permet a Adamo avisar l'interessat quan la fibra arribi a casa seva.