La Fira de Sant Josep creix amb 224 expositors, un 44% més que l'edició anterior

Foto: Marina Rúbies.

La 149 Fira de Sant Josep de Mollerussa obrirà aquest cap de setmana, del 18 al 20 de març, en les seves dates usuals. Les xifres de participació i ocupació que fan augurar “una molt bona fira”, segons ha destacat aquest matí en roda de premsa l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona; qui ha estat acompanyat pel director de l’ens firal, Xavier Roure.

El certamen comptarà amb la participació de 224 expositors directes i més de 17.000 m², xifres que signifiquen un creixement superior al 44% i al 27%, respectivament, amb relació a les dades de la darrera edició, celebrada el juny passat, i uns valors d’un 90% respecte a anys anteriors a la pandèmia.

En la distribució per espais, la participació serà de 96 firmes al Recinte Exterior, on s’exposa la maquinària agrícola i industrial així com a complements per a l’agricultura i la ramaderia; 100 als Pavellons Firals –que es tornen a ocupar els tres–, i un Saló de l’Automòbil al Recinte de les Piscines al 100% amb 28 expositors.

Pel que fa a la seva procedència, el 69% són de les comarques de Lleida, un 13% de Barcelona, un 1,5% de Girona, un 1,5% de Tarragona i un 15% de fora de Catalunya, amb presència d’expositors de França i Itàlia i de diferents punts de la resta de l’estat espanyol.

Les Jornades Tècniques ja han recuperat la presencialitat, i van arrencar dijous dia 10 amb la XXI Jornada Intercomarcal sobre el cultiu del panís amb 150 inscrits. A banda, el director ha destacat la recuperació del Premi de la Maquinària, Ramadera i Instal·lacions Agroindustrials, amb tres categories: Premi Especial d’Innovació al constructor/expositor de maquinària agrícola i/o ramadera de l’Estat espanyol; Premi dels Enginyers Industrials d’Innovació en Maquinària Agrícola i el Premi dels Enginyers Tècnics Agrícoles d’Innovació en Maquinària o Instal·lacions Agroindustrials. A la convocatòria d’enguany s’han presentat un total de 12 màquines procedents de 10 firmes expositores.

L’alcalde ha fet menció també a diferents elements d’actualitat amb incidència al sector agrari com el context polític, amb la crisi de la invasió d’Ucraïna; la coincidència del certamen amb les reivindicacions i manifestacions convocades diumenge dia 20 a Madrid, de denúncia per la crisi de preus; l’impacte o no del període de sequera en la campanya de regadiu, o el context de l’increment dels preus energètics, carburants i combustibles. En la seva valoració, Solsona ha matisat que aquests elements esdevenen “complements i continguts” suficients perquè la Fira de Sant Josep esdevingui també en punt de “reivindicació i punt de trobada”; ja que el context actual “ens ressitua de manera molt directa amb el que seria l’actualitat política d’Europa i el món en aquest moment”.