La guerra d'Ucraïna dispara els preus un 9,8% i assoleix la xifra més alta dels últims 37 anys

Foto: Pool Moncloa.

A conseqüència de la guerra d'Ucraïna, durant el darrer mes s'ha viscut una escalada de preus imparable. Segons les dades de l'INE, el conflicte armat ha catapultat els preus un 9,8% respecte de l'any passat, la xifra més alta des del 1985. Un increment que agreuja encara més una crisi que s'arrossega des de l'inici de la pandèmia i que porta fuetejant la butxaca dels consumidors.

La dada d'inflació interanual que s'ha conegut aquest dimecres és 2,2 punts percentuals superior a la del febrer, quan l'IPC ja s'havia situat al 7,6%. Una evolució que es deu, segons els experts, a les pujades generalitzades en els components amb què es calcula l'índex, com son els combustibles, aliments, begudes no alcohòliques, etcètera.

Les previsions no són gens bones si es té en compte el context. Per exemple i pel que fa a l'alimentació, Espanya, deficitari en cereals, compra a Ucraïna el 27% de les importacions de blat de moro i el 68% de les de gira-sol. De fet, aquest país és un dels principals exportadors de blat, llavors de gira-sol i oli, blat de moro i patates, tots ingredients bàsics en els aliments processats.

Pel que fa al blat de moro i al blat, cal tenir en compte que, des del setembre, ja havia pujat la farina al voltant del 30% o 40%, cosa que complica encara més la situació. Per descomptat això està afectant tots els productes derivats.

L'impacte dels costos de l'energia i els carburants –que també van batre rècords històrics– a la cadena de distribució i les aturades a la indústria són altres factors que no es poden perdre de vista a l'escalada de preus general.

El desastre de la guerra també impactarà el mercat immobiliari i és previsible que es retregui la demanda. Aquest fet, alhora, aturaria l'escalada de preus d'habitatge usat en venda i lloguer. L'encariment de l'energia, sigui gas, petroli o electricitat, comporta una pujada de preus de materials per la producció i el transport. Ser propietari també serà més car a conseqüència dels preus dels subministraments.