La indústria agroalimentària reclama la modernització dels Canals d’Urgell per poder competir

Foto: Marc Carnicé (Defoto).

La indústria agroalimentària ha manifestat avui la necessitat inajornable d’un regadiu modernitzat per poder diversificar cultius, generar noves indústries i llocs de treball i en definitiva, poder competir amb el món amb nous productes.

Diferents empresaris agroalimentaris s’han pronunciat en aquest sentit en el marc de la 20a jornada Reg i Futur organitzada per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell que s’ha dut a terme al teatre L’Amistat amb el títol “La modernització dels Canals d’Urgell, un projecte de país” i que ha reunit unes 350 persones.

El projecte ha obtingut el suport de més d’un centenar d’empreses agroalimentàries que representen el 20% del PIB de Catalunya, avui presents a la jornada.

 

En aquesta ocasió han estat diferents empresaris de l’agroindústria els que han demanat la urgència de l’acceleració de la modernització. Una de les veus ha estat Ignasi Argilés, director de producció de l’empresa Nufri: “No veig el futur sense la modernització dels Canals d’Urgell, és una oportunitat, però també una obligació que ha d’emprendre amb il·lusió el sector agrari” -segons Ignasi Argilés, director de producció de l’empresa Nufri- “però sol difícilment ho podrà fer, per una qüestió de costos i de mala rendibilitat, per això cal que la societat ens ajudi perquè després ho puguem revertir cap a la societat i si d’alguna cosa ens lamentem és que ja fa vint anys que s’hauria d’haver produït”.

“No podem continuar fent les coses com fa 160 anys. Amb la modernització tindrem més oportunitats per poder crear noves indústries agroalimentàries, noves oportunitats i ser competitius amb productes de més valor afegit en un món global” així es manifestava Josep Pont, del grup Borges.

També hi ha coincidit el director general de la Cooperativa d’Ivars, Antoni Pané, que ha assegurat que “el fet que no estigui modernitzat el regadiu és un fre al desenvolupament del territori”. Pané ha afegit que “un regadiu modernitzat millorarà la productivitat i la rendibilitat”.

La veu ambientalista de la plataforma Canal Viu, de la boca del seu president, Josep Maria Falip, també hi ha apostat tant des del punt de vista de la garantia d’aigua com des del punt de vista econòmic: “la creació de 325 Km de camins al voltant dels Canals d’Urgell que preveu el projecte ens convertirà en una de les vies verdes més llargues d’Europa i això significa un benefici per la gent del territori i la possibilitat d’atreure un turisme familiar i de qualitat”. Falip afegia que “si les sequeres com la que vivim actualment s’allarguen pot ser que un dia ens quedem sense aigua, per tant, no és una opció modernitzar o no”.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha clos la jornada, ha subratllat l’oportunitat de futur que representa la modernització del regadiu. Jordà ha fet referència al conflicte bèl·lic Rússia-Ucraïna que posa en “una situació delicada l’economia catalana i el sector agroalimentari però també pot generar una font d’oportunitats per visualitzar la necessitat de l’autosuficiència alimentària de Catalunya”.

Jordà ha afirmat que el Govern de la Generalitat “té un compromís a llarg termini amb el sector i que cal vertebrar una acció de país conjunta que permeti afrontar aquest repte”. Jordà ha volgut deixar clar que la modernització dels Canals d’Urgell és un dels projectes prioritzats en els fons europeus per la Generalitat i que el proper pas serà programar un calendari de reunions per avançar amb el desplegament dels projectes ja redactats.