La indústria càrnia preveu apujar preus per l'escalada dels costos i descarta desproveïment de matèries primeres

Salvador Miret (ACN).

La indústria càrnia preveu un increment dels preus de la carn i productes derivats per l'escalada dels costos de producció, sobretot de l'energia i l'alimentació animal, des de l'esclat de la guerra a Ucraïna. "Intentaren que sigui el mínim possible", ha indicat el president de la Federació Empresarial de Carns i Industries Càrnies (FECIC), Joan Costa.

Així mateix, el sector descarta problemes de desproveïment de matèries primeres com ara cereals o pinsos. En aquest sentit, valora positivament la resolució publicada dilluns pel Ministeri d'Agricultura amb què es flexibilitzen temporalment els requisits per importar panís de l'Argentina i el Brasil. Això permetrà suplir part de les importacions de panís que arribava a l'Estat des d'Ucraïna.

"La situació és dolenta i aquest any serà molt difícil amb tots els costos que hi ha i haurem d'apujar preus, però haurem de mirar que sigui el menys possible perquè el consumidor pugui comprar i pugui menjar", ha remarcat el president de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies.

El director general de l'Associació d'Empreses de Gran Consum (AECOC), Josep Maria Bonmatí, ha ressaltat l'impacte que està tenint el conflicte bèl·lic en el sector carni, sobretot pel fet que molts dels cereals amb què s'elaboren pinsos per a l'alimentació animal venien d'Ucraïna. Tot i això, ha remarcat que "tant la cadena de fabricació com de distribució és capaç de respondre buscant altres mercats d'origen d'aquests productes".

"Amb els estocs actuals i amb la flexibilització de compra d'altres països, no hi haurà aquest problema de desproveïment ni de l'alimentació animal ni de matèries primeres d'altres productes", ha afirmat el director general d'AECOC. En el mateix sentit, s'ha pronunciat Joan Costa. "Pagant tindrem de tot, però la dificultat serà el preu", ha remarcat el president de la FECIC.

Des d'AECOC, Josep Maria Bonmatí, també s'ha referit a les imatges de lleixes de supermercats buides d'alguns productes. "Des del punt de vista de subministrament, el que veiem a les botigues és que quan es produeix un comportament no previst i no racional per part del consumidor, hi pot haver algun producte que en un moment no el trobin, però això se soluciona com s'ha demostrat en els dos anys que ha durant la pandèmia", ha indicat.