La interpretació del 'Poema de l'Home' de Viladot reposa per sempre a la Vinya dels Artistes de la Pobla de Cérvoles

binary comment
photo_camera binary comment

Oriol Bosch (ACN).

La interpretació del 'Poema de l'Home' que va escriure Guillem Viladot el 1972 reposarà per sempre en un marge de pedra seca de la Vinya dels Artistes que el Celler Mas Blanch i Jové té a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues.

L'obra realitzada per l'arquitecte Jaume Farreny amb motiu del centenari del naixement de Viladot, parteix de la poesia concreta per dibuixar un poema arquitectònic. L'escenografia ha estat durant els mesos de maig i juny al claustre de la Seu Vella i segons el comissari de l'Any Viladot, Pau Minguet, ara estarà en un paisatge que tot i no ser Agramunt, comparteix el seu secà i el tarannà de la gent. Sara Jové, del celler, ha destacat que l'obra serà un complement "excepcional" per a la galeria d'art a l'aire lliure.

L'obra s'inaugurarà dissabte 16 de juliol i parteix d'un poema de Viladot de l'any 1972, que l'artista agramuntí va confeccionar en format pòster amb la col·laboració de Josep Iglésias del Marquet. Just un any després es va materialitzar en format llibre i es va iniciar la trilogia de treballs que girarien al voltant d'aquest concepte antorpocèntric. En aquesta obra, la successió de lletres de l'abecedari col·locades per parelles – la mateixa lletra del dret i del revés – genera un espai entre elles on s'insereixen diverses paraules. La primera d'aquestes paraules es 'pensa' a la que segueixen tota una sèrie de mots que indiquen parts del cos: des del front fins als peus. Un recorregut vertical on les lletres incorporen la mateixa carn i, finalment, l'envien cap a la utopia a què ens conviden les últimes paraules del poema: passa, camí, horitzó, llum i llibertat.

Al final del marge, on hi ha les lletres i les paraules, hi ha un mirall que segons Jaume Farreny juga un paper important en el conjunt de l'obra. Hi ha dues cares on es poden llegir, per una banda, el poema de Viladot i per l'altra un escrit del comissari i director de la fundació, Pau Minguet. L'objectiu és que el lector i el visitant, quan llegeixin el poema entrin dins seu i es converteixin en un "actiu" més del conjunt.

La festa de presentació de l'obra comptarà amb més de 450 assistents i consistirà en un sopar a peu dret maridat amb els vins del celler Mas Blanch i Jové, l'actuació del grup teatral agramuntí Teatredetics i la música de Lo Pardal Roquer, amb una cançó creada en homenatge a Viladot.

La Vinya dels Artistes fou concebuda per Josep Guinovart i inaugurada l'any 2010 celebra enguany la seva dotzena edició (és l'any 11 perquè l'any del començament dedicat a Guinovart va ser batejat com a Any 0). Actualment, compta amb 14 obres exposades de forma permanent enmig del pintoresc paisatge de La Pobla de Cérvoles i a partir d'aquest 16 de juliol sumarà una nova adquisició. L'acte s'emmarca dins dels actes d'homenatge a l'artista Guillem Viladot (Agramunt 1922-1999) en el centenari del seu naixement. Es va erigir com a un dels màxims exponents de la poesia experimental peninsular.