La manca de pluges fa caure les reserves a la conca del Segre i els regants confien en el desgel

Foto: L'embassament de Rialb (Albert Lijarcio).

Les reserves d'aigua als embassaments de la conca del Segre estan per sota del que seria habitual en aquestes dates per l'escassetat de pluges durant l'hivern. Rialb es troba al 43% de la seva capacitat, i Oliana al 55,46%.

Aquestes reserves permetran als canals d'Urgell i Segarra-Garrigues començar amb normalitat, a mitjan març, la campanya de reg. Els regants confien en el desgel i en les pluges de la primavera per garantir la campanya i no haver de patir problemes de manca d'aigua a mesura que avanci l'estiu. La sequera també s'està notant, especialment, en cultius herbacis ja sembrats. El Segarra-Garrigues està rebent moltes peticions per regar finques, mentre que el canal d'Urgell valorarà avançar uns dies l'inici de campanya.

"Hi ha molta sequera per les poques pluges de l'hivern i la manca de precipitacions durant el gener, però podem començar la campanya quan toqui i donant resposta a les necessitats d'aigua, esperant que entre el desgel de la neu acumulada al Pirineu i que plogui durant la primavera puguem tenir aigua per a tota la campanya", afirma Amadeu Ros, president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell. Aquest canal rega unes 70.000 hectàrees i s'abasteix de Rialb i Oliana, que ronden actualment el 50% de la seva capacitat.

"La situació en aquests moments no és greu perquè no hem començat la campanya de reg però podria ser que si les pluges no són com haurien de ser a la primavera, sumades al desgel, que durant l'estiu tinguéssim problemes", assenyala el president de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové. "Ho veurem més endavant en funció de l'evolució de les pluges de la primavera", afegeix. El Segarra-Garrigues, que agafa l'aigua de Rialb, va regar la campanya passada unes 12.000 hectàrees i enguany en sumarà unes 1.200 més.

Regants del Segarra-Garrigues demanen començar a regar per la sequera

La manca de pluges s'està notant, sobretot, en cereals i altres cultius herbacis. La sequera provoca que la planta no neixi o creixi com pertocaria. Davant aquesta situació, al regadiu del Segarra-Garrigues estan rebent moltes peticions de regants per començar ja el reg al febrer, quan l'habitual es fer-ho al març. "Feia molt temps que no passava i això vol dir que molta gent haurà de regar el cereal perquè pugui nàixer de forma adequada per poder collir", assenyala Josep Maria Jové.

El canal d'Urgell estudia avançar l'inici de campanya

El canal d'Urgell està donant l'aigua una setmana de cada quatre per al proveïment d'explotacions ramaderes, indústries i municipis. A partir de l'11 de febrer, ampliarà una mica el cabal que ofereix ara i també permetrà puntualment regar sota demanda per tal que els productors que més estan patint la sequera puguin regar les seves finques. A la vegada, la comunitat de regants valorarà en la reunió prevista per dimecres vinent la possibilitat d'avançar uns dies l'inici de la campanya de reg, explica Ros.

En el regadiu del Segarra-Garrigues es permet regar durant tot l'any i, en el cas que s'estigui fora de la campanya de reg, s'ha de sol·licitar l'autorització per poder-ho fer. Per això, no plantegen avançar l'inici de la campanya perquè les gelades que es registren encara durant les nits podrien ocasionar avaries en canonades i aspersors si aquests s'omplen d'aigua i després aquesta es gela.