La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues du a 14 pobles aigua potable amb camions cisterna

Foto: Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues.

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues ha iniciat avui l’abastiment d’aigua potable amb camions cisterna a Sarroca de Lleida i Granyena de les Garrigues.

Es tracta d'“un servei que hem contractat perquè els veïns puguin beure i cuinar, ja que les darreres analítiques han donat com a resultat que ara estem al pic més alt de presència de plaguicides”, ha explicat aquest matí Sisco Esquerda, president de la Mancomunitat. L’aigua que ha distribuït la Mancomunitat arribarà a 14 pobles, més de 7.000 persones afectades per la prohibició d’emprar aigua de boca des de la setmana passada, quan es va detectar la contaminació.

Tot i que el servei contractat per fer les rutes d’abastiment d’aigua s’ha retardat, havia de començar a primera hora del matí i els camions han arribat a primera hora de la tarda, “el nostre compromís és que avui la gent tingui aigua”, ha dit Esquerda. “Seguim fent analítiques i tractaments i, de moment, els nivells de Metolaclor són escandalosos”, ha explicat el president de la Mancomunitat, qui ha afegit que “l’aigua no es pot beure ni tampoc cuinar i això durarà uns dies més”.

L’Agència de Salut Pública, la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan fent analítiques a la planta de la Mancomunitat, també als rius, embassaments i canals “per esbrinar d’on ha sortit la gran quantitat de Metolaclor”, segons Esquerda. En aquest sentit, el màxim responsable de la Mancomunitat espera “que no s’hagi propagat la contaminació i quedem a l’espera de les decisions que prengui l’ACA”.

Segons Sisco Esquerda, la setmana que ve segurament seguiran les restriccions donats els alts nivells de plaguicides que encara hi ha a les plantes potabilitzadores. A més a més, “amb la calor que està fent i es preveu per als pròxims dies, la nostra estació de tractament d’aigua potable està funcionant al 100% del seu rendiment, per la gran demanda d’aigua dels veïns”, ha explicat.

“Pot ser un abocament o un filtratge, no ho sabem del cert”, ha afirmat Esquerda i, per això, el president de la Mancomunitat demana que “l’ACA tregui les seves conclusions i els demanem que actuïn per revertir aquesta situació”. Segons ha detallat Esquerda, “estem a l’inici de l’estiu, fa calor i no podem donar aigua des de finals d’abril per la presència de plaguicides a la xarxa i hem arribat al pic més alt de contaminació”. Mentre l’ACA no ho solucioni, la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues es compromet a abastir els 14 pobles amb camions cisterna.