Il·lustració: Cristina Castells / Text: Marina Rúbies.
La caiguda hormonal comporta diverses afectacions que continuen sent un tabú per a la societat.
"La menopausa és un període on es pateix un canvi fisiològic que comporta molts canvis a la dona, en l'àmbit físic, hormonal i emocional", així ho explica la doctora Marta Canals de la Clínica MinovAliança. "Hem de tenir en compte que és un període, i que no és per sempre". Perquè, concretament, la menopausa és la falta de la menstruació derivada de la baixada d'estrògens i aquests ens protegeixen de moltes coses: els infarts, la hipertensió, l'osteoporosi o fins i tot la demència. Quan ens baixen de cop els estrògens, això provoca problemes i símptomes, i és mentre el cos s'adapta a aquests canvis quan es deriven els malestars de la menopausa. Hi ha gent que aquests canvis li provoquen millores a la seva vida, i d'altres els hi provoca inconvenients, però sovint sembla que és un secret, amb conseqüències desconegudes.
Trencant el tabú
Per què no es parla de la menopausa si aquesta afecta a més de la meitat de la població? I és que no és un afer que només pateixen dones, perquè els homes es veuen afectats per l'andropausa, la pèrdua de testosterona. Per tant, els dos són processos naturals que ens toca viure en un moment o altre. Ara bé, la menopausa pot tenir conseqüències més severes, com les que indica Lisa Mosconi, directora del Women's Brain Iniciative, en el seu best-seller The XX Brain.
El símptoma més tòpic, però no el més comú, són les calors. Moltes dones en tenen i en diferents intensitats, i és conegut per la societat. Així i tot, poc se'n parla sobre l'afectació del canvi en la distribució del greix. És aquell moment en què es perd la cintura, es guanya pes i s'acumula a la panxa, formant els coneguts 'mixelins'. Aquest canvi físic visualitza enormement el canvi de joventut a l'adultesa, i és un fet que molesta en l'autoestima. Tanmateix, els canvis segueixen, i poden provocar insomni, alteració de l'humor, debilitat emocional, depressió, dolors a les articulacions i sequedat vaginal. Això no vol dir que totes les dones hagin d'experimentar tots i cadascun d'ells i amb la mateixa intensitat, sinó que són els que es repeteixen més freqüentment. A més a més, la menopausa pot tenir conseqüències en la sexualitat, perquè es pot patir sequedat vaginal durant les relacions, i si molesta, s'ha de tractar amb un o una experta. Sumat amb l'augment de pes i les depressions, la libido es veu afectada, i moltes dones no poden gaudir la seva vida sexual.
Alguns efectes es poden prevenir
No se sol parlar sobre el que ens passa, així i tot, els canvis que ens provoca poden ser majors que els que vivim durant l'adolescència. "La bona notícia és que podem disminuir el seu impacte i guanyar qualitat de vida", indica el doctor Santiago Palacios, fundador de la primera unitat de menopausa a Espanya l'any 1989.
Vida saludable, això és el més important. Es recomana que als 40 o 45 anys es comenci a vigilar la dieta per evitar engreixar-se de cop, i també és vital agafar el costum de fer esport regularment per descansar millor i tenir més control del cos, consciència corporal. Es recomana caminar, anar al gimnàs, o fer algun tipus d'activitat física que ens aporti beneficis en els àmbits físics i mentals.
Pels símptomes més concrets, primerament cal consultar-los a la llevadora o experts en ginecologia. La doctora recomana suplements naturals com la melatonina, el col·lagen o la soja. Si no és suficient, hi ha l'opció de consultar a un expert sobre el tractament hormonal substitutiu, que és l'adequat per pal·liar els efectes més severs de la síndrome climatèrica, però cal consultar-ho amb un o una metge per saber si hi ha contraindicacions.
Ballar és el millor per prevenir l'osteoporosi
L'osteoporosi es pot prevenir. Hi ha un component genètic que no es pot variar, així que convé fer-se una revisió per saber si existeixen possibilitats, però les indicacions per prevenir-la són no fumar, menjar aliments variats que aportin calci i prendre el sol als avantbraços durant 15 minuts al dia, que es pot fer mentre caminem. La doctora Marta Canals recomana dues tipologies d'esport per prevenir l'osteoporosi: el d'impacte (saltar, ballar, córrer o caminar ràpidament) per fixar el calci als ossos, i d'equilibri (ballar, ioga, pilates, aquagym) per evitar caure i trencar-se ossos. Sobretot, és crucial mantenir l'esquena forta, que ens ajudarà a prevenir pèrdues d'equilibri. "Ballar és el millor, sigui quin sigui l'estil, perquè aporta coordinació, memòria, impacte, equilibri i socialització", explica la doctora.
On puc informar-me i resoldre dubtes?
L'Associació Espanyola per a l'Estudi de la Menopausa comparteix informació útil en el seu web de la mà d'experts sobre la menopausa. També té un seguit de guies relacionades amb la menopausa i enfocades per a metges de família, ginecòlegs i experts de la salut i, a més, compta amb una bústia per a dones on es poden fer consultes relacionades amb el tema. Aquests dubtes són resolts per experts, que poden tardar alguns dies, però que responen.
Es pot conciliar la menopausa amb l'activitat laboral?
Potser semblarà una pregunta absurda, perquè moltes dones ho fan cada dia. Això no obstant, si s'observa amb deteniment, la menopausa afecta molts prismes de la vida quotidiana i un d'ells és la feina. L'any 2018, un grup de diputades britàniques liderades per Rachel Maclean va posar damunt la taula aquest tabú social, tot proposant incloure una revisió de les condicions laborals per defensar a aquelles professionals que sofreixen les conseqüències més adverses. D'altra banda, l'any passat es va presentar en el Parlament britànic un informe on es ratifica que gairebé un milió de dones al Regne Unit haurien deixat la seva feina a causa de les conseqüències de la menopausa. Així que, tal com s'està fent amb la menstruació, es podria revisar en qüestió de drets laborals "perquè és un període molt difícil per a la dona", explica la doctora. En aquesta edat, les dones tenen experiència i responsabilitat a la feina, segurament amb fills i filles en l'etapa universitària i amb moltes tasques a la llar si no hi ha cert repartiment, i continuen treballant, així que és difícil conciliar l'etapa amb tots els reptes de la vida quotidiana. A més a més, les menstruacions prèvies a la menopausa són molt abundoses i generen estigma, i poden provocar molts problemes. Això, sumat a les dificultats de son i calors, provoca que no es descansi bé i repercuteix en el rendiment laboral. "És una etapa que emmarca molta pressió, on es pateixen dolors, canvis, i que se suma una possible depressió i no es visualitza".
També, amb l'edat, les dones tenen tres vegades més probabilitats que els homes de desenvolupar pèrdues de memòria o inclús alzheimer, però s'està buscant un fàrmac que ho eviti.
Vist que és un canvi amb moltes afectacions, així i tot, poc present en l'esfera pública, és necessari reconèixer la menopausa. Si entenem i prevenim els seus efectes, demanem ajuda per alleujar els símptomes i preveure complicacions, podrem millorar la salut de moltes dones que pateixen en silenci.