La Mercantil, sala d'arts escèniques de Balaguer, acollirà 'El rey del gurugú' aquest cap de setmana

Foto: El rey del Gurugú

Aquest cap de setmana, 27 i 28 de novembre, la Sala Mercantil de Balaguer acull l'obra de teatre El rey del gurugú en dues funcions. L'obra compta amb la dramatúrgia i direcció a càrrec de Ferran Joanmiquel, amb l'intèrpret David Martínez i el disseny de llums de David Costa.

El rey del Gurugú és el testimoni del drama de la immigració des dels ulls d’un gos, una mirada lúcida i alhora desconcertada. El Mont Gurugú (Marroc) és un lloc de pas, la sala d’espera del paradís, en la que els immigrants subsaharians viuen en unes condicions molt precàries i permanentment a l’aguait dels atacs de la policia marroquina, que s’hi acarnissa. El Gurugú és un llimb, una terra de frontera. També és, però, un lloc en el qual la solidaritat entre els immigrants és molt comuna, el motor que els encoratja a continuar resistint.

L’obra està ideada per ser una experiència d’immersió per al públic. Un udol en paraules. Marley es dirigeix als espectadors com si fossin un grup nou d’immigrants acabats d’arribar al Gurugú, als quals els hi explica la seva història. L’espai escènic està pràcticament despullat, el públic seu a sobre de mantes i caixes de fusta per a donar un ambient de precarietat, de lloc de pas, de frontera. Els límits entre realitat i ficció es difuminen.

La primera funció serà el dissabte a les 20 h, amb un col·loqui amb la participació del dramaturg de l'obra, de l'actor, un periodista d'EL PAÍS, i el testimoni d'un migrant present a la muntanya del Gurugú. La segona, serà el diumenge a les 18 h. Es poden aconseguir les entrades al web de la sala Mercantil