La Paeria de Cervera pretén rehabilitat el castell per convertir-lo en un atractiu turístic coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat

Redacció | Foto: Paeria de Cervera

L'any 2026 la ciutat de Cervera celebrarà el seu mil·lenari i pretén fer-ho rehabilitant i posant el valor en el castell, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), per convertir-lo en un atractiu turístic. 

El paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de Cultura, Mercè Carulla, han anunciat avui al matí que el projecte de rehabilitació del castell es presentarà a la convocatòria de subvencions per a rehabilitar béns declarats d'interès cultural del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Les actuacions tenen previst un pressupost de 2,5 milions d’euros.  Val a dir que la subvenció té l'avantatge que és al 100% amb un mínim de projecte estimat en un valor de 750.000 euros i un màxim de 3 MEUR.

Es tracta d’un projecte ambiciós amb nombroses actuacions al recinte del castell, al seu perímetre i a les muralles situades al sud del nucli urbà.

A l’interior del recinte es faran actuacions de desbrossament, intervencions arqueològiques, es consolidaran les estructures existents i es crearà un espai per a la recepció de visitants. En aquest espai es projectarà un audiovisual immersiu sobre el context històric del castell i es posarà a disposició dels visitants unes ulleres de realitat virtual, amb les quals podran “entrar” al castell i “veure” com vivien els seus habitants al segle XI.

Entorn del castell s’adequaran els espais amb l’habilitació de passarel·les elevades i senyalització informativa per a les visites turístiques.

Pel que fa a les actuacions previstes a l’exterior, a l’àmbit annex a les muralles sud, cal destacar la construcció d’un nou edifici, integrat a l’entorn i amb vistes a la vall de l’Ondara, com a àrea de serveis diversos per als visitants.

Es planteja que el projecte sigui el punt d’inici dels recorreguts turístics al castell i les muralles, que contingui un espai per a activitats culturals i educatives, i una àrea de descans i restauració. A més, es vol adequar el camí que uneix el portal dels Pous amb el castell com a accés per als vianants.

El castell de Cervera

Està documentat per primera vegada l’any 1026, quan la comtessa Ermessenda de Carcassona i el seu fill Ramon Berenguer en van fer donació a tres famílies.

Fou destruït al segle XIX i actualment només en resten vestigis de la planta, alguns murs i part de la façana, que es va restaurar.