La pagesia alerta de la pèrdua de cultius com el gira-sol per l'excés de porcs senglars

Foto: Nia Escolà.

El cultiu de gira-sols ha caigut un 30% a Catalunya. La causa principal, segons Unió de Pagesos, és l'excés de fauna salvatge i, en concret, de porcs senglars perquè els agrada molt aquesta planta i la destrossen molt abans de collir-la. "S'ha convertit en un cultiu residual, no arriba ni a l'1%, i això no contribueix a la sobirania alimentària. Depenem de tercers països, i ja hem vist que, a la primera de canvi, patim racionaments", explica Josep Mas, coordinador de fauna salvatge d'UP.

Això també passa amb altres cultius com la patata o el sorgo –un cereal utilitzat en dietes alternatives que ara s'ha d'importar de l'estranger. Per tot plegat, UP demana potenciar la caça i que el Govern apliqui mesures menys restrictives.

La invasió russa d'Ucraïna ha provocat l'aturada de les importacions procedents d'aquest país i ha evidenciat que, a Catalunya, hi ha dependència de gira-sol, sobretot per part d'una indústria alimentària que l'utilitza com a ingredient bàsic per fabricar productes elaborats.

Però fins fa uns anys el cultiu de gira-sol era força important a Catalunya. Segons expliquen els pagesos, la situació va canviar amb "el descontrol" de la fauna salvatge que, en el cas de la Catalunya Central, és especialment greu, a causa del fet que molts camps estan envoltats de bosc i són ideals com amagatall per als porcs senglars. Per això, els pagesos demanen que s'incentivi la caça, ja que consideren que ara és l'única manera de controlar la fauna cinegètica.

A banda, des del sindicat, també s'insisteix en la importància d'aplicar mesures menys restrictives. En aquest sentit, critica que s'obligui a deixar terres en guaret, sense sembrar. "No té cap sentit que tinguem hectàrees sense conrear a casa nostra i haguem de comprar cereal o aliment a un país tercer", explica Toni Bascompte, coordinador d'UP. Segons defensa, en situacions excepcionals com l'actual, amb la crisi econòmica i la guerra d'Ucraïna, és necessari apostar per la producció local i de proximitat.

Mentre hi ha cultius que es deixen de plantar a Catalunya, n'hi ha d'altres que creixen. És el cas de la colza, que en els últims tres anys, s'ha disparat un 15%. La raó és que no agrada tant als porcs senglars i, per tant, és més fàcil de cultivar. A més, des de la Unió Europea també s'estan duent a terme mesures per incentivar aquest tipus de cultiu i d'altres com el blat de moro.