La Ponent FEST, Fira d'Economia Social i Transformadora, a la Universitat de Cervera

Foto: Marina Rúbies.

L’Auditori de Cervera ha acollit aquest dijous la presentació de la quarta edició de la Ponent FEST, la Fira d’Economia Social i Transformadora de Ponent, que se celebrarà el 28 de maig a la Universitat de Cervera. 

Aquesta quarta edició de la Ponent FEST representa la represa de la fira en el seu format habitual i torna la mostra de projectes i entitats de l’Economia Social. La Universitat de Cervera acollirà més d’una trentena de projectes; cooperatives, fundacions i entitats que treballen en l’àmbit de l’economia social i el cooperativisme, entre elles algunes noves cooperatives que han nascut l’últim any al territori amb l’assessorament de l'ateneu cooperatiu Ponent Coopera.

La presentació ha comptat amb les intervencions del Paer en cap de Cervera, Joan Santacana; cap del Servei de Relacions Laborals a Lleida, Lluïsa Prat; i del coordinador de l’Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera, Marcel Vidal.

El paer en cap ha agraït a Ponent Coopera la confiança en la ciutat de Cervera per celebrar una fira d’aquest tipus, «des de la Paeria hi ha una aposta ferma per l’Economia Social i Solidària i estem segurs que serà un punt de referència per nous projectes». En aquest sentit, Lluïsa Prat també ha afegit que «l’ateneu cooperatiu està treballant molt dur per visibilitzar l’economia social i solidària a Ponent i estem segurs que la Fira serà novament tot un èxit».

Els organitzadors defensen la celebració d'aquest esdeveniment com una manera de promocionar totes aquestes iniciatives de Ponent, donant a conèixer els seus productes i serveis a la ciutadania. També es vol fomentar el coneixement i la col·laboració entre les empreses i entitats que treballen amb criteris ètics i solidaris.

Entre els més de 30 expositors, hi haurà projectes d’habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques i formació i educació; amb la voluntat de visibilitzar els productes i serveis necessaris amb perfils ètics i solidaris per cobrir les necessitats de la vida quotidiana.

El fil conductor de la fira d’aquest any és l’emergència climàtica i com se’n pot fer front des de l’Economia Social i Solidària, a partir de cinc temes centrals com: l’alimentació, el consum, el treball-oci, l’energia-indústria i l’habitatge-cures-comunitat.

Com a novetat d’aquest any, la part de continguts de la IV Ponent FEST s’estructurarà a partir del que s’han anomenat RUESS. Una sèrie de rues on es visibilitzaran projectes que girin al voltant dels temes centrals, que aglutinaran ponències introductòries, activitats i visites a estands relacionats amb la temàtica.

Les RUESS que vertebraran el contingut de la Ponent FEST seran: Rua de la Sobirania Alimentaria amb la ponència de Gustavo Duch, coordinador de la revista Soberanía Alimentaria. Rua de la Sobirania Cultural amb la ponència de Natàlia Virgili, membre de la Cooperativa Kult. Rua de la Sobirania Comunitària amb la ponència de Ricard Grau, soci de la cooperativa d'arquitectes La boqueria Taller. Rua de la Sobirania Energètica amb la ponència de Javi Hernández, president de la comunitat energètica vilanoveta.

El recinte firal ocuparà el pati principal de la Universitat de Cervera. L’objectiu de realitzar la Fira en un espai emblemàtic és aprofitar l’oportunitat de donar a conèixer l’Economia Social i Solidària, dins d'un dels patrimonis més representatius de la comarca de la Segarra.

La 4a edició de la Ponent FEST està organitzada per l’Ateneu Cooperatiu Ponent Coopera i coorganitzada per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Cervera, amb la col·laboració de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES).