La posada en funcionament de la tercera unitat de la línia Lleida – La Pobla de Segur es preveu pel maig

Avui s’ha celebrat la primera reunió de la Comissió de Seguiment de la línia Lleida – La Pobla de Segur de la present legislatura.

Es preveu l’arribada de la tercera unitat 331 el pròxim 10 de març a l’estació del Pla de Vilanoveta, al Segrià, on es preveu que entri en servei el mes de maig, després de la finalització del període de proves.

Les xifres mostren que l'any 2021 un total de 207.367 usuaris van utilitzar la línia, una xifra que s’aproxima a la del 2019, i que representa un augment del 98,06% respecte a l’any 2020 (quan foren 104.697). Les dades mostren que els índexs màxims d’utilització del servei durant l’any s’assoleixen entre els mesos de maig a octubre, coincidint amb el servei turístic del Tren dels Llacs.

Les xifres de puntualitat han ascendit fins al 99,37%, superiors a l’objectiu marcat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, operador del servei ferroviari. Pel que fa a l’índex de satisfacció de l’usuari són del 79%, el més alt de les línies d’FGC.

Durant la comissió s’ha exposat una anàlisi de l’accident del passat 12 de març de 2021 en què una de les unitats va col·lidir contra una allau de pedres i terra entre les estacions de Santa Linya i Àger, a la comarca de la Noguera. Aquesta complicació es va solucionar en el termini d’un mes amb la reparació de la unitat accidentada i l’estabilització del vessant. En aquest sentit, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha instal·lat un nou sistema de detecció automàtic de caiguda de blocs i esllavissades en cinc trams del recorregut.

Pel que fa a altres actuacions de manteniment i millora en les infraestructures, destaca la restauració ambiental en talussos, i actuacions diverses de reparació, impermeabilització i drenatge en túnels. També la col·locació de baranes de seguretat en ponts i passos, reparació de ponts, renovació de la superestructura de via i drenatge en 9 túnels, rehabilitació d’encarriladores, consolidació i rehabilitació d’edificis i accessos, millores en la senyalització i rehabilitació de passos a nivell.