La prescripció infermera compleix un any amb 9.412 receptes dispensades a les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran

Foto: la infermera Marta Tolosa al CAP de Tàrrega (Regió Sanitària Lleida).

Les infermeres i els infermers de la Regió Sanitària Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran han dut a terme 9.412 prescripcions, entre medicaments i productes sanitaris, des que es va posar en marxa l’acreditació de prescripció infermera, que ara compleix un any.

En concret han estat més de 9.108 a la Regió Sanitària (RS) Lleida i 304 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Les prescripcions més habituals són les relacionades amb cures i, entre els medicaments, els més indicats van ser l’ibuprofè i el paracetamol.

Pel que fa a professionals, són 515 les infermeres i els infermers acreditats per a prescriure medicació. Quant als medicaments que estan autoritzats a indicar hi ha, entre altres, protectors gàstrics, analgèsics, antiinflamatoris i antireumàtics, diürètics inclosos enzims, antihemorràgics, productes per a la tos, les vitamines o els suplements minerals.

Entre les dues regions sanitàries s’han beneficiat d’aquesta iniciativa un total de 6.812 persones, 6.616 d’aquestes corresponents  a la RS Lleida. Pel que fa al calendari, el passat mes de desembre va ser el que més prescripcions es van fer a la RS Lleida, amb un total de 1.857, destinades a 1.075 usuaris. Al Pirineu, l’agost va ser el mes amb major demanda: unes 60 prescripcions per a una vintena de persones.

La prescripció de medicació mitjançant recepta electrònica amb signatura pròpia era una reclamació històrica de la professió, atès que permet millorar la qualitat de l’atenció i disminuir la duplicitat de visites. Per poder prescriure, cal que les infermeres i els infermers tinguin l’acreditació prèvia corresponent. El procés per obtenir-lo és llarg i complex i s’ha anat desplegant per tot el país de manera progressiva. El requisit principal és comptar amb més d’un any d’exercici professional. En cas que faci menys temps que exerceixen, poden fer una formació específica.

Per a la Marta Tolosa, infermera de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Tàrrega, un equip que ha prescrit gairebé 800 indicacions, el fet de poder prescriure “no només ajuda a reconèixer la tasca de les infermeres, sinó que ens dona una autonomia que repercuteix en agilitat de cara al pacient. Nosaltres els coneixem, sabem la seva situació familiar, personal i de salut i això fa que tinguem molt clar que els pacients necessiten allò que els prescrivim i per què”, explica. Que l’autorització del metge no sigui necessària també “permet agilitzar aquesta prescripció”, afegeix. De fet, espera que més endavant s’ampliï el nombre de productes que poden prescriure. “La valoració és molt positiva i espero que sigui un primer pas”.

A més del reconeixement professional que representa aquesta fita, és important remarcar que ha suposat normalitzar una situació que forma part de les activitats dels infermers i infermeres i millorar l’atenció de la ciutadania, ja que desburocratitza el sistema de salut i disminueix la duplicitat de visites. Ha estat també la resposta a una demanda històrica del Consell de Col·legis d’Infermeres i d’Infermers de Catalunya (CCIIC).