La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran supera les 125.000 vacunes administrades

Foto: imatge de vacunació al CAP de Tremp (Servei Català de Salut).

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha administrat ja 125.392 dosis de vacunes contra la COVID-19 tant als punts de vacunació com en els centres d’atenció primària.

Actualment, un 74,3% de la població ja té la pauta completa de vacunació i un 36,5% de ciutadans ja estan vacunats amb la dosi de record. Fins al moment s’han administrat un total de 54.631 primeres dosis, 47.332 segones dosis i 23.429 dosis de record. El rècord de persones vacunades en un sol dia es va produir el 2 de juliol de 2021, amb 1.583 dosis administrades, entre primeres i segones.

A més a més, cal tenir en compte que al voltant de 700 persones residents a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran s’han vacunat a Andorra. Aquest fet podria incrementar el percentatge d’immunitzats al voltant d’un 1%.

Per col·lectius, el 98,5% de les persones institucionalitzades tenen la pauta completa, seguides de prop pel personal de residències, amb un 96,4%. Així mateix, quasi un 95% del personal d’assistència primària i hospitalària ja compta també amb la pauta completa. Per edats, els majors de 80 anys són també els que encapçalen la vacunació, amb un 93,4%. Per contra, el percentatge de vacunació més baix amb dosi completa es dona en la franja d’entre 30 i 40 anys, que no arriba al 70%. Per la seva banda, gairebé el 40% de  nens d’entre 5 i 11 anys, els darrers a incorporar-se al procés de vacunació, ja han rebut la primera dosi.

Al voltant d’un centenar de persones han participat, fins ara, en la vacunació al conjunt de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Es tracta de professionals sanitaris que inclouen des d’infermeres i infermers a administratius i administratives passant per auxiliars i tècnics d’infermeria de les 6 comarques que configuren la Regió, que són el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Vall d’Aran i la Cerdanya.

La dispersió de la població ha dificultat especialment la vacunació en aquest territori, ja que ha obligat els professionals a desplaçar-se a nuclis poblacionals poc habitats, allunyats de les poblacions més properes i concorregudes i habitualment amb població envellida. Per al gerent de la regió, Felip Benavent, “ha estat un procés intens, però també d’èxit. Un èxit que hem d’agrair a tots i cadascun dels professionals que s’hi han implicat. I evidentment, a la ciutadania, que ha respost positivament a la vacunació i a les recomanacions sanitàries”.  Tot i això, Benavent recorda que “no ens podem relaxar i hi ha encara molts motius per demanar cita per vacunar-se: evitar infecció, símptomes i, sobretot, ingressos.”

Actualment, a la regió es vacuna des de tots els centres d’atenció primària (CAP) i, en el cas de Tremp i La Seu d’Urgell, també s’administren dosis al mòdul del CAP i al Centre Cívic Joan Brudieu, respectivament. En tots ells, es pot demanar cita i hora al web vacunacovidsalut.cat.