La Trobada de Campaners d’Os de Balaguer fa un toc d’alerta en defensa de la llengua i l’escola catalanes

Anna Berga (ACN).

La 34a Trobada de Campaners d'Os de Balaguer, a la Noguera, ha estrenat aquest diumenge un nou toc per reivindicar la llengua catalana i l'escola en català.

Abans del toc, es va llegir un manifest en el qual es va alertar de "l'atac" que la sentència del Suprem, que obliga a fer un 25% de les classes en castellà, suposa per al sistema d'immersió lingüística.

La trobada, que va recuperar el format habitual per primer cop des de l'inici de la pandèmia, va aplegar més d'una cinquantena de campaners d'arreu de Catalunya i d'altres punts de l'Estat. La jornada va comptar, entre altres, amb un esmorzar popular, demostracions de tocs i una fira d'artesania i alimentació de proximitat amb prop de cinquanta parades.

La d'Os de Balaguer és una de les trobades de campaners més importants que es fan a Europa, i està organitzada per l'Ajuntament i la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya. El seu objectiu és el de reivindicar l'ofici de campaner, la conservació de la tradició dels campaners i els tocs de campanes i divulgar la seva cultura i música.

L'alcaldessa del municipi, Estefania Rufach, va qualificar de "gran èxit" la represa de la trobada, que ha aplegat més d'una cinquantena de campaners inscrits i centenars de visitants. A més, des de fa uns anys la trobada compon un toc especial per a una causa que es considera justa. Aquest any s'ha dedicat a la llengua catalana i l'escola en català.

Arnau Farré i Francesc Goixart, són dos dels campaners del poble que fa 15 anys que toquen les campanes i que aquest diumenge van tocar el toc especial, que va durar uns 10 minuts. "Cansa molt perquè les campanes pesen molt i costa fer-les girar", van explicar, encara que es van mostrar "molt contents" de poder conservar aquesta tradició.

Farré afirmava que el relleu de campaners a Os de Balaguer està assegurat ja que és una tradició es manté força viva. De la seva banda, Goixart va dir que és "il·lusionant" veure com els joves del poble s'interessen per aquest món. "Veus que hi ha relleu il·lusionat com nosaltres al seu dia i això és una alegria i una esperança per al món campaner", ha dit Goixart.

Qui fa menys temps que és campanera és Claudina Escoda. Aquesta veïna de Tarragona va començar a tocar les campanes fa uns quatre anys ja que el seu fill, des de ben petit, es va interessar per aquest món. "Al meu fill li agradava molt tocar les campanes i un dia per Santa Tecla vam anar a mirar i ens vam trobar el Grup de Campaners de la Catedral de Tarragona i ens hi vam unir", va relatar, i també va afegir que aquesta activitat li aporta "felicitat".

Coincidint amb la trobada, aquest dimecres es va instal·lar una nova campana al monestir de les Avellanes. La campana porta el nom de Sant Marcel·lí Champagnat i és l'única de les quatre que hi ha al monestir que ha estat elaborada de manera íntegra a Os. Per escoltar el repic de la campana, però, caldrà esperar a la festa que es preveu celebrar a l'estiu.