La vacunació contra la Covid a Lleida començarà diumenge a les residències Balàfia I i Nostra Senyora de Ribera de la Pobla

Text: Redacció / Foto: Adobe Stock

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que Catalunya començarà a vacunar a partir de diumenge, quan arribarà, excepcionalment, una avançada de dosis de 1.595. Les primeres es començaran a administrar a la residència pública Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat, que és verda, és a dir, no té casos de Covid-19; i a la tarda, a una residència de cada regió sanitària:

  • Lleida: Residència Assistida per a gent gran Lleida - Balàfia I 
  • La Pobla de Segur: Residència Nostra Senyora de Ribera 
  • Girona: Residència Creu de Palau
  • Tarragona: Residencia La Mercè
  • Mora d'Ebre: Residència Natzaret
  • Manresa: Residència Assistida Font dels Capellans
  • La primera residència de Barcelona ciutat serà Mil·lenari de Ciutat Vella.
  • Residència Sabadell Gent Gran

La consellera Vergés ha explicat que “es vacunarà amb equitat territorial” i que cada dilluns arribaran 60.000 dosis de vacunes que es distribuiran arreu del país.  

En la primera etapa de vacunació, que va de gener a març, s’administraran més de 700.000 dosis de vacunes i es prioritzaran les persones vulnerables: treballadors i persones que viuen a residències; professionals sanitaris i persones amb cert grau de discapacitat.

El secretari general de Salut, Josep Maria Argimon, ha subratllat que “la pandèmia ens posa ara el repte en forma de vacunació. No ens podem relaxar. Això durarà un any” i ha indicat que hem d'aconseguir vacunar entre el 70 i el 80% de la població. Aniran arribant diferents vacunes i les dosis tenen elements diferencials"

No abaixar la guàrdia durant les festes de Nadal 

La consellera i el secretari de Salut Pública han coincidit a reclamar a la societat no abaixar la guàrdia durant aquestes festes de Nadal i reduir al màxim la interacció social.Vergés ha explicat que la situació epidemiològica és complexa. “Hem aconseguit que el creixement sigui lent, però les xifres són molt altes i ens preocupen. El que fem aquests dies determinarà la cruesa d’aquest mes de gener”. En aquest sentit, Vergés ha demanat que “siguem solidaris amb tothom que ens envolta. Hem de fer un últim esforç fins a la immunitat de grup”. També ha recordat que durant els àpats nadalencs està permès un màxim 10 persones i com a màxim de 2 bombolles de convivència i ha demanat extremar les mesures. “Hem de reduir tot el que puguem la interacció social i sempre hem de pensar que podem contagiar qui ens envolta”. 

I per la seva part, Argimon ha assenyalat que "aquest Nadal hem de tenir la mínima interacció possible. No pensem en el que està permès i en el que no ho està, es tracta de fer sempre la mínima interacció, i sempre que sigui possible a l'aire lliure". 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha iniciat la seva intervenció fent una crida a extremar la prudència i minimitzar la interacció social en els proper dies festius. “No és any de sobretaules, sobretot si estem amb persones vulnerables” , ha afegit.

Sàmper ha recordat que “no és un Nadal clàssic” i ha recomanat incorporar  nous hàbits com sortir a l’aire lliure després de dinar, enlloc de quedar-se entaulats fent la sobretaula, deixant obertes les finestres per ventilar els espais on ens reunim.

El conseller ha posat en valor la necessitat de reinterpretar les mesures anunciades i si es pot “no dur-les al màxim”, per exemple preferint ser menys del màxim de 10 permès”.

Pel que fa al trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona, Sàmper ha explicat que “en general aquesta setmana en tenim menys que no pas la setmana passada, entre un 7% i un 8% menys. I és molt semblant al que teníem abans del confinament municipal, menys 3%”.

El titular d’Interior s’ha referit també al confinament perimetral de la Cerdanya i del Ripollès i ha posat en valor que “no sembla haver afectat massa aquest trànsit més proper a Barcelona, ja que les xifres de dimarts i dimecres són molt semblants”.

Per la seva banda, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha volgut reforçar el missatge de prevenció i cura durant aquest dies de trobades “la normativa preveu una situació de màxims però això s'ha de veure com una excepcionalitat, que es permeti reunir dues bombolles de convivència amb un màxim de 10 persones no vol dir que ho haguem de fer”.

“Tothom hauria d’anar a una situació de mínims, i quedar-nos amb la nostra bombolla de convivència és la millor de les solucions”, ha insistit.

Delgado ha donat alguns consells com què “en cas de reunir-nos dues bombolles de convivència, procurem ventilar l’espai abans, durant i després de la reunió, què en els moments en què estem a taula, però no consumim, mantinguem posada la mascareta i què substituïm la sobretaula per una passejada a l’aire lliure”.

El conseller Sàmper i el subdirector de Protecció Civil han acomiadat la roda de premsa felicitant les festes i agraint la feina a tots els treballadors públics que porten des del mes de març lluitant en primera línia contra la pandèmia.