La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran celebra la Nit dels Museus amb bona afluència de públic

Foto: Visita sensorial nocturna al Museu de la Noguera. XMTLLA.

Equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran van donar ahir el tret de sortida als actes organitzats en motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig, i que tenen lloc des d’ahir dissabte 14 (Nit dels Museus) al diumenge 22 de maig.

L’edició del Dia Internacional dels Museus d’enguany està dedicada al tema «El poder dels museus». I és que els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l'accessibilitat, i la construcció de comunitat a través de l'educació.

Així el Museu de la Noguera va oferir una visita sensorial nocturna a la sala d’exposicions permanent, el Museu de Guissona va oferir als visitants acompanyar en Titus i en Cornelius per resoldre el misteri de lunia; el Museu de Cervera l’espectacle Cases Habitades i el Museu de Lleida va organitzar una visita dinamitzada a l’exposició “Imago Urbis” amb l’Antoon van der Wijngaerde i la seva ajudant, intèrpret de llengua de signes.

La música en viu va ser la protagonista a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que va organitzar el concert “La Guitarra del Pirineu” amb el Duo Ribera Sàbat i el Musèu dera Val d’Aran, un concert d’arpa amb Berta Puigdemassa. Per la seva banda, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida va portar a terme una acció a l’exposició “Encreuaments” amb l’alumnat de l’Institut Samuel Gili i Gaya dins el projecte Espaia’t 360º.

Paral·lelament, al llarg del dia d’ahir diferents equipaments van iniciar les jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per commemorar l’efemèride.

Durant el matí el Museu Hidroelèctric de Capdella va acollir la visita teatralitzada d’Albert Keller, que “tornava” a Capdella 109 anys després. Es tracta de la figura de l’enginyer en cap de l’obra civil de la central hidroelèctrica de Capdella que va explicar als visitants com va fer les obres del salt de Capdella i la construcció de la central hidroelèctrica.

Igualment, el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre de Balaguer va obrir ahir les portes per oferir també al públic familiar un taller de recerca d’or.

Durant la propera setmana, les activitats gratuïtes continuaran a molts equipaments, destacant la jornada de portes obertes del dimecres 18 de maig, Dia Internacional dels Museus; la inauguració de la nova museïtzació de la Capella de la Pietat al Museu Diocesà d’Urgell, també el mateix dimecres; les lectures dramatitzades del Museu Tàrrega Urgell el dijous, el taller de caracterització de personatges heroics amb material reciclat del Musèu dera Val d’Aran del divendres o la visita guiada al jaciment d’ous de Suterranya organitzada pel Museu de la Conca Dellà per dissabte.