L'Ajuntament de Llimiana anuncia que privatitzarà l'empresa municipal elèctrica

L’Ajuntament de Llimiana ha pres la decisió, aquest cap de setmana, de privatitzar l’empresa elèctrica municipal que subministra electricitat a 140 persones del municipi.

A banda de subministrar energia als abonats, també té sota gestió i propietat les línies elèctriques de distribució municipal.

Aquesta decisió arriba després de constatar que  l’ha d’adaptar a la normativa espanyola del sector energètic perquè pugui continuar funcionant, a més de concloure que la transformació no és assumible ni viable en el sentit econòmic.

En aquest sentit, el grup de Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat preguntes al Govern de Catalunya sobre la creació de l’energia pública catalana, segons l’acord del Ple del Parlament del juny del 2021. En aquest acord es determinava que la producció energètica ha de ser propera al lloc on es consumeix, descentralitzada i de fonts renovables.

A banda d’aquesta qüestió, també plantegen si el Govern durà a terme alguna mena d'actuació urgent per evitar la privatització d’aquests serveis, ja que “això és anar a contracorrent de la creació de l’energètica pública que tant anuncien”.

La CUP defensa les empreses elèctriques municipals perquè aquestes poden rebaixar el preu del rebut del subministrament als seus clients, el seu veïnat, i gestionen la distribució elèctrica al seu municipi i la seva comercialització. Tot i que hi ha certs casos, a més, també en controlen la producció.