L’Ajuntament de Tàrrega encarrega un pla director per afavorir la conservació i la gestió del Parc de Sant Eloi

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega.

L’Ajuntament de Tàrrega ha encarregat la redacció d’un pla director per analitzar l’estat actual del Parc de Sant Eloi, la principal zona verda del nucli urbà, i enumerar les actuacions que cal dur-hi a terme en el futur.

Aquest document vol ser un instrument al servei de la millora, conservació, promoció i gestió d’aquest emblemàtic indret natural de la capital de l’Urgell. Mitjançant aquest full de ruta es definirà el model que ha de tenir el parc i es planificaran un conjunt d’intervencions a realitzar-hi per ordenar l’espai i resoldre les possibles problemàtiques que s’hi detectin durant el procés de redacció del pla director. Per elaborar el text, la Regidoria de Serveis Municipals i Medi Ambient posa en marxa una enquesta per tal que la ciutadania hi pugui fer les seves aportacions i contribueixi a fixar el futur del gran pulmó verd de la ciutat. El qüestionari es pot respondre a l’adreça web durant tot el mes de juliol.

Segons ha explicat la regidora de Serveis Municipals i Medi Ambient, Laia Recasens, “amb aquest pla director volem aconseguir que la gent de Tàrrega es faci del tot seu el parc i se senti més partícip de totes les actuacions que s’hi duen a terme”. Recasens ha destacat que la redacció d’aquest document, que inclourà un cronograma de les actuacions més urgents a realitzar, es duu a terme amb la col·laboració de l’Associació dels Amics de l’Arbre, entitat gestora del parc. La realització del pla director s’ha adjudicat per un import de 13.000 euros a l’empresa Matèria Verda, dedicada a la consultoria i assessorament d’administracions públiques i empreses que gestionen i planifiquen zones verdes.

El Parc de Sant Eloi, actualment de titularitat municipal i amb una extensió que supera les 16 hectàrees, és l'espai natural urbà més gran de Tàrrega. A principis del segle XX, la serra on se situa era majoritàriament erma amb algunes explotacions de graveres, oliveres i ametllers. Arran de l’èxit de la construcció de la Font del Congrés l’any 1910, s’impulsà la creació del Parc de Sant Eloi per part de l’Associació d’Amics de l’Arbre constituïda l’any 1913. Els membres de l’entitat han exercit des de llavors com a masovers del parc i han dedicat els seus esforços per dotar-lo de plantacions d’arbres, passeigs, places i fonts. Aquestes actuacions han permès crear diferents àmbits de bellesa clàssica, racons d’estil romàntic i museu a l’aire lliure d’elements recuperats d’àmbits industrials, urbans i agrícoles del territori.