L'Ajuntament de Tàrrega preveu demanar els nous ajuts que ha anunciat el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per rehabilitar el Castell Medieval i tot el seu entorn

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

L'Ajuntament de Tàrrega ha enllestit la redacció del pla director que estableix les directrius per rehabilitar l'antic castell medieval i tot el seu entorn. El document, que s'aprovarà pròximament en sessió del Ple, defineix un conjunt d'actuacions valorades en més de tres milions d'euros que contribuiran significativament a preservar aquest monument i a revitalitzar el nucli antic.

Així ho ha anunciat l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú en el decurs de la visita que ha efectuat avui a Tàrrega el subdelegat del Govern central a Lleida, José Crespín, per a presentar la nova línia d'ajuts adreçats al manteniment i la rehabilitació de patrimoni històric amb usos turístics. En aquest sentit, les intervencions fixades al pla director del castell s'acolliran als esmentats ajuts que impulsa el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. A la visita també ha estat present l’arqueòleg municipal director del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula

L'alcaldessa ha assenyalat que “aquestes ajudes esdevindran fonamentals per poder materialitzar les accions del pla director”. I ha afegit que “el projecte convertirà el turó del castell en un nou espai visitable i obert a la ciutadania com a mirador turístic i lloc de passeig, dignificant tota aquesta zona”. 

Un altre ús destacat que inclou el pla director és la construcció d'un espai escènic a cel obert i amb grades al vessant sud que acollirà representacions de FiraTàrrega i altres activitats culturals. També es preveu la millora de l'accessibilitat amb l'habilitació de passeres i la recuperació de camins. Igualment s'hi implantarà un servei de restauració. Tot això junt amb la consolidació dels murs de la fortificació i l'estabilització dels talussos. D'altra banda, es vetllarà per la integració del castell amb altres vestigis històrics de l'entorn, especialment el Pou del Gel que ja es troba museïtzat.

El castell medieval de Tàrrega, que fou adquirit per l'Ajuntament l'any 1984, és un bé cultural d'interès nacional. Des de l'any 2014, el Museu Tàrrega Urgell hi ha dut a terme diferents campanyes arqueològiques, les quals han permès fixar les etapes de construcció que ha experimentat la fortalesa. S'ha de recordar, a tall d'exemple, que el mur sud del castell originari del segle XV fou coronat amb espitlleres el segle XIX durant les guerres carlines. Val a dir que el director del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula, ha acompanyat avui el subdelegat del Govern i l'alcaldessa en la seva visita.

Nova línia d'ajuts del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme 

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha donat a conèixer avui la línia d’ajuts del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme adreçada a finançar projectes sostenibles de manteniment i rehabilitació del patrimoni històric amb usos turístics, una convocatòria publicada al BOE del passat 9 de gener i pendent de l’obertura del termini de presentació de sol·licituds.

El subdelegat ha assenyalat que la visita d’avui a Tàrrega respon a l’objectiu de difondre aquesta nova línia d’ajuts “adreçada a millorar la competitivitat del patrimoni amb usos turístics convençuts que cal contribuir en la conservació i protecció del ric patrimoni històric i cultural del país”. Crespín també ha explicat que aquests ajuts “es plantegen com a eines per poder dinamitzar l’oferta turística dels municipis i fomentar la creació de nous itineraris turístics que permetin ampliar els atractius dels municipis”.

Aquesta convocatòria mobilitzarà ajuts per un import de 208,5 milions d’euros que podran sol·licitar els ens locals i les comunitats autònomes que compleixin una sèrie de requisits com ara que el patrimoni sigui de titularitat municipal, que tingui la condició de Bé d’Interès Cultural declarat per l’Estat o les comunitats autònomes i que hagi de tenir un ús turístic clar en els deu anys posteriors a la intervenció.

Les actuacions que es podran dur a terme són, entre d’altres:

  • Conservació, manteniment, posada en valor i rehabilitació de béns declarats com a Bé d'Interès Cultural per a ús turístic i cultural.
  • Millora de l’accessibilitat.
  • Modernització dels sistemes de gestió de residus, abordant la prevenció i la reducció de la generació dels residus.
  • Rehabilitació i aprofitament d’espais amb tecnologies intel·ligents (millora de la banda ampla, instal·lació de xarxes wifi, reserves en línia, visites virtuals, o similars).
  • Millora de l’eficiència energètica i estalvi del consum de recursos hídrics i energètics.
  • La rehabilitació ecològica del patrimoni.

La convocatòria estableix ajuts des de 750.000 € a un màxim de 3 milions d’euros.